Política

Eleccions 21-D

balanç

Puigdemont guanya en el 91% dels municipis gironins

JxCat supera el 60% dels vots en set poblacions, una de les quals és Amer

En nou pobles la suma de vot independentista sobrepassa el 90% i el Pla de l’Estany és la comarca més sobiranista del país

ERC va aconseguir ser la primera força en set municipis

La demarcació de Girona no només va refermar-se dijous una vegada més com un dels feus principals del sobiranisme, sinó que també va reivindicar-se com el principal suport al president Puigdemont, que va ser clarament profeta a la seva terra. De les quatre circumscripcions electorals catalanes, Girona va ser on Junts per Catalunya va tenir el percentatge més alt de vots (el 36,7%), cosa que li va suposar obtenir 7 dels 17 diputats en joc a la demarcació. A més, va ser una victòria gairebé unànime: la llista impulsada pel president va ser la força més votada a totes set comarques gironines i en 202 dels 221 municipis de la demarcació. Percentualment això significa que va guanyar en el 91,48% dels pobles gironins. La victòria de JxCat va ser de majoria absoluta (50% dels vots o més) en 72 municipis, entre els quals n’hi ha set en què va obtenir més del 60%. Un d’aquests set pobles és la vila natal del president, Amer, on Junts per Catalunya va obtenir el 61,9% dels sufragis. Els altres sis són: Campelles (65,6%), les Planes d’Hostoles (65,3%), Ullastret (62,6%), Palol de Revardit (61,7%), Llanars (60,8%) i Serra de Daró (60,1%).

La segona força a la demarcació va ser una altra candidatura independentista, ERC, amb un 21,7% dels vots. Els republicans van ser la força més votada en set pobles: Cantallops (on va tenir el 39,2% dels vots), Lladó (38,1%), Agullana (34,3%), Palau de Santa Eulàlia (32,8%), Sales de Llierca (29,5%), Biure (28,4%) i Portbou (24,2%).

Quant a la CUP, que es va quedar amb el 5,3% dels vots de la demarcació, no va guanyar en cap municipi, però va quedar en segon lloc en tres: Beuda, Sales de Llierca i Viladamat. Va tenir algun vot en tots els pobles gironins.

Suma sobiranista

Les tres candidatures sobiranistes van sumar el 63,7% dels vots de la circumscripció gironina. En concret van tenir-ne 258.357 (8.847 més que els 249.510 del 27-S).

El Pla de l’Estany va ser una vegada més no només la comarca gironina amb més vot independentista, sinó la líder de tot Catalunya, amb un 82,2%. També es va superar el 70% de vot sobiranista en dues comarques gironines més: la Garrotxa (78,1%) i el Ripollès (74,7%). Cal destacar que en totes vuit comarques la majoria independentista és clara. A la Selva és on va haver-hi el percentatge més baix i, tot i així, va superar en gairebé 20 punts la suma del bloc unionista: 56,3% vs. 37%.

Pel que fa als resultats municipals, destaca que hi ha nou municipis gironins en què les tres candidatures independentistes van obtenir més del 90% dels vots. Van ser: Vallfogona del Ripollès (94,3%), Albanyà (93,8%), Vilaür (93,5%), Espinelves (92,7%), Ullastret (91,2%), Parlavà (90,8%), Toses (90,6%), Colomers (90,4%) i Riudaura (90,4%). A banda d’aquests nou, hi va haver 35 municipis més a la demarcació en què el bloc sobiranista va obtenir més del 85% dels vots. De fet, dels 221 municipis gironins només en deu la suma no arriba al 50% (i en alguns, tot i així, se supera el bloc unionista). Això suposa un 4,5% del total. Dit d’una altra manera, en el 95,5% dels municipis gironins hi ha majoria absoluta independentista.

ELS RÈCORDS

94,3
per cent
dels vots van sumar les candidatures independentistes a Vallfogona de Ripollès, el màxim de la demarcació.

LES XIFRES

82,2
per cent
és el resultat del bloc sobiranista al Pla de l’Estany, que un cop més és la líder de l’independentisme.
72
pobles
gironins van registrar una majoria absoluta (50% dels vots o més) per a Junts per Catalunya.
95,5
per cent
dels municipis gironins van votar una majoria absoluta sobiranista. Només 10 de 221 no van fer-ho.
202
municipis
dels 221 que té la demarcació van votar com a primera força la llista impulsada pel president.
46
municipis
de les comarques gironines van tenir una suma de vots sobiranistes superior al 85%.

Ciutadans queda en primer lloc en tres de les quatre ciutats més grans de Girona

L.A

Ciutadans va ser la força més votada en tres de les quatre ciutats més grans de la demarcació i en l’altra, la capital, va quedar segona. Així, la candidatura encapçalada per Inés Arrimadas en l’àmbit català i per Jean Castel en el gironí va ser la més votada a Figueres (segona ciutat de la demarcació, on va tenir el 29,2% dels vots), a Blanes (tercer municipi gironí més gran, on va tenir el 30,4%) i a Lloret de Mar (quarta ciutat, on va tenir el 36,5%). Pel que fa a la ciutat de Girona, Cs va obtenir-hi un 19,7% dels vots i va quedar molt lluny de Junts per Catalunya (36,9%) però sí que va superar ERC (18,7%).

En total, Ciutadans va aconseguir ser la força més votada en 12 municipis gironins. A banda de Figueres, Blanes i Lloret, destaca Roses, on va tenir el 36,2% dels vots, i, per l’alt percentatge obtingut, Vilamalla (40,2%). Els altres municipis on va guanyar Cs van ser: Santa Llogaia d’Àlguema (36,8%), la Jonquera (34,3%), Sant Climent Sescebes (31,3%), Vilafant (29,7%), Sant Miquel de Fluvià (29,4%), Castelló d’Empúries (29,2%) i Maçanet de la Selva (27,8%). Tots els 12 municipis gironins on Ciutadans ha guanyat són de l’Alt Empordà o la Selva, les dues comarques on la formació taronja va aconseguir ser segona, al davant d’ERC.

Cal destacar que només hi va haver quatre municipis gironins on Ciutadans no va obtenir ni un sol vot. Es tracta d’Albanyà, Beuda, Colomers i Sales de Llierca.

Pel que fa al PSC, que va quedar a a la demarcació amb només el 8,6% dels sufragis, va obtenir el seu millor resultat a la Selva, on va rebre el 10,4% dels vots, seguida del Baix Empordà (9,6%). En l’àmbit municipal va tenir un 10% de vots o més en 22 poblacions, entre les quals n’hi ha tres on va superar el 15%: Sales de Llierca (17%), Portbou (16,3%) i Blanes (15,4%).

Quant al PP, que va enfonsar-se fins al 2,8% dels vots a la circumscripció de Girona. Només va superar el 5% dels vots en 11 dels 221 municipis gironins –el percentatge més alt és el 9,2% obtingut a Sant Miquel de Fluvià– i va quedar a 0 vots també en 11 municipis (Fontanilles, Palau de Santa Eulàlia, Rabós, Sant Andreu Salou, Serra de Daró, Torrent, Toses, la Vajol, Vallfogona del Ripollès, Vilamaniscle i Vilopriu).

Suma unionista

El bloc unionista (la suma dels resultats de Ciutadans, el PSC i el PP) aconsegueix la majoria absoluta (més del 50% dels vots) en cinc municipis gironins: Santa Llogaia d’Àlguema (55%), Lloret de Mar (54,2%), Sant Miquel de Fluvià (53,1%), Roses (51,5%) i Vilamalla (51,3%). A més, tot i no arribar al 50%, supera el bloc sobiranista en dos municipis més de la demarcació: Blanes (49,9% vs. 39,8%) i la Jonquera (49% vs. 45,2%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona