Política

eleccions 21-D

balanç

ERC i JxCat aguanten a Tarragona tot i el tsunami de Cs

La formació taronja és la força més votada amb sis diputats

La CUP i el PP perden la seva representació

Tot i que en nombre de vots i escons el tsunami taronja també va arribar a la demarcació de Tarragona, on amb el 99,76% de l’escrutini fet Cs guanyava dos escons i amb sis representats passa a ser la força més votada, el cert és que els dos partits sobiranistes que havien concorregut junts a les passades eleccions, ERC i Junts per Catalunya (el 2015 aplegats a la candidatura Junts pel Sí) van aconseguir sumar els mateixos 9 escons que ja tenien i créixer percentualment en nombre de vots, tot superant el 41% obtinguts en els darreres comicis.

Amb els resultats d’ahir ERC suma cinc diputats, dos més que en les darreres eleccions, on havia anat en solitari, les del setembre del 2012, i ha passat a ser la segona força amb més representants a la demarcació. La candidatura de Junts per Catalunya, encapçalada per Eusebi Campdepadrós, amb un 21% dels vots, va aconseguir quatre diputats. Del bloc sobiranista, qui si que no va aconseguir conservar la representació assolida en la darrera contesa electoral és la candidatura de la CUP i el reusenc Xavier Milian es quedarà sense seient al Parlament.

Qui també va quedar sense representant al Parlament és el Partit Popular, i el fins ara portaveu al Parlament dels populars, Alejandro Fernández, no podrà repetir perquè ahir, quan faltaven pocs minuts per a les dotze de la nit i amb el 99% dels vots escrutats, el seu escó saltava a favor de Cs, que farà entrar el seu sisè candidat a la llista, Fernando Pecino.

Socialistes i comuns van mantenir els representants que ja tenien, amb la qual cosa el PSC aportarà dos dels 18 diputats que representen la demarcació de Tarragona i Catalunya en Comú-Podem mantindrà el diputat. Més enllà de les xifres globals i del repartiment d’escons, les diferencies territorials pel que fa a la tendència de vot són evidents i mentre que a les quatre comarques de les Terres de l’Ebre les candidatures d’ERC i Junts pel Catalunya van ser les forces més votades, en el seu conjunt i també en capitals de comarca com ara Tortosa o Amposta; al Camp de Tarragona la divisió clara està entre les tres comarques del litoral, on Cs va aconseguir victòries inapel·lables a les ciutats més grans, amb més del 30% dels vots a Tarragona, Reus, Cambrils o el Vendrell; més del 40% en municipis com ara Salou, Constantí o la Canonja i amb quasi el 50% dels vots a Vila-seca, governat des de fa anys amb majoria absoluta pel PDeCAT. En canvi, a les tres comarques de l’interior del Camp de Tarragona (Alt Camp, Conca de Barberà i Priorat) la candidatura de JxCat va ser la més votada.

LA XIFRA

80,40
%de població va votar ahir a la demarcació, una xifra 6 punts superior a la del 2015, que va ser del 74%


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona