Política

mobilitzacions pels presos

Milers de persones tallen la via del TAV a Sants i Girona

A la capital del Gironès l’ocupació de l’estació va començar a quarts de vuit del matí i fa durar fins al vespre

A Barcelona es van produir moments de tensió, però no hi va haver càrregues

Unes 150.000 persones, 10.000 de les quals passatgers d’una vintena de trens d’alta velocitat, segons xifres aportades per Renfe, es van veure afectades ahir per les accions de protesta vinculades a la vaga general que van comportar talls en el trànsit ferroviari, tant a l’estació de Girona com a la de Sants de Barcelona del TAV i en diverses línies de rodalies. L’estació de Girona va quedar tallada pràcticament tot el dia per l’ocupació de les vies per part de milers de persones. Només van poder passar els tres primers trens del matí perquè a quarts de vuit unes cinc-centes persones van aconseguir trencar dos cops els cordons policials i van baixar a les andanes. Al llarg del dia va haver-hi un continu entrar i sortir de gent per sumar-se als manifestants o per fer-los el relleu.

Una vintena d’agents de Mossos i de la Policia Nacional van intentar en un primer moment barrar el pas als manifestants per evitar que baixessin fins a les vies. L’acumulació de gent, però, els va acabar desbordant. L’acció es va saldar amb una manifestant ferida per un cop de porra que li va ventar un membre del personal de seguretat de l’estació. A part d’aquesta agressió, ni els mossos ni la policia espanyola van fer servir la força, més enllà d’intentar mantenir la barrera.

Una vaga festiva

El nombre de persones ocupant les vies va anar oscil·lant molt al llarg de la jornada. El punt culminant va ser després de la concentració que es va fer davant la seu de la Generalitat, en què van assistir-hi unes 12.000 persones. Milers d’aquests manifestants van anar després cap a l’estació del TAV.

La concentració va tenir en tot moment un ambient molt festiu. A més dels crits a favor de la independència, de la República i exigint la llibertat dels presos polítics, va haver-hi música, balls i moltes ganes de gresca. Com que l’objectiu era mantenir bloquejada l’estació, es va portar menjar per a les persones que no en duien. L’assemblea del CDR Girona-Salt va decidir quedar-se a l’estació fins a l’hora en què, en jornades normals, passa l’últim tren, a les deu de la nit. Una hora abans, però, els manifestants van donar l’acció per acabada sense que en cap moment intervingués per la força ni la policia espanyola ni els Mossos d’Esquadra.

A Barcelona, al voltant d’un miler de persones, la majoria estudiants, van mantenir tallada la circulació per les vies del TAV a l’estació de Sants des de les cinc de la tarda. Els manifestants van tallar de la via 1 a la via 6 la línia d’alta velocitat, i a més, també, de la via 7, per on circulen trens de rodalies de les línies R1, R3 i R4, segons informava Adif.

Centenars de passatgers del TAV van quedar atrapats a l’estació des de quarts de cinc. La situació va provocar moments de tensió entre els passatgers que exigien que retiressin els ocupants de les vies i personal de seguretat de l’estació, com també amb mossos d’esquadra, contra els quals van proferir crits d’“incompetents”, a més d’animar-los a actuar per treure els manifestants de les vies. La tensió es va produir també en algun moment entre els mateixos passatgers, entre gent que mostrava la seva indignació per no poder viatjar i els que mostraven comprensió amb els motius de la protesta. A les vies, els crits de “Llibertat presos polítics” dominaven l’ambient, però també contra els Mossos d’Esquadra quan un grup d’aquests va baixar a les vies a quarts de set de la tarda per mirar de negociar amb els manifestants.

Amb crits de “Mossos, també sou forces d’ocupació”, els manifestants es van encarar amb aquests policies sense que es produís, però, cap càrrega. A fora, mentrestant, diversos furgons d’antiavalots de la Policia Nacional van esperar ordres al llarg de tota la tarda per a una possible intervenció. Prop de les vuit, la megafonia de l’estació va comunicar als passatgers que s’aturava la circulació de trens definitivament i es demanava a la gent que era al vestíbul de l’estació que l’abandonés de manera ordenada. Finalment, ho van fer cap a un quart de deu.

Adif i Renfe van informar que facilitaran el reemborsament dels diners o el bescanvi dels bitllets dels viatgers afectats per les protestes, que també es van reproduir en moltes altres estacions del territori.

LES XIFRES

150.000
persones
es van veure afectades pels actes de protesta a les estacions ferroviàries coincidint amb la vaga.
6
línies d’alta velocitat
hi ha a l’estació de Sants. Totes van estar tallades durant tota la tarda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona