Política

Onada de protestes per la detenció de Sànchez i Cuixart

Més de 2.000 persones es van concentrar a la plaça del Vi a Girona i es van dirigir a la comissaria de la Policía Nacional per intentar presentar una denúncia

Cassolades arreu i ple a Celrà

La notícia de la detenció de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart va provocar una reacció immediata a les comarques gironines. Arreu del territori es van fer cassolades en senyal de protesta i a la ciutat de Girona es va convocar una concentració a la plaça del Vi, on van assistir més de 2.000 persones. A banda de fer-hi també una cassolada eixordadora, es van fer càntics a favor de la independència i es va demanar la llibertat dels dos detinguts.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va llegir un manifest elaborat conjuntament per l’Ajuntament, l’ANC i Òmnium, en què es denunciava que l’empresonament és “per motius exclusivament polítics i per haver exercit el dret a la llibertat d’expressió i de reunió”. Per aquest motiu, expressaven, des de Girona es té “el deure de denunciar aquesta vulneració” i “l’obligació ètica i jurídica de preservar aquests drets”. I es va passar de les paraules als fets. Des de la plaça del Vi, es va formar una comitiva que, a peu, es va desplaçar fins a la seu de la Policía Nacional a Girona per presentar una denúncia contra l’Estat espanyol per vulneració de drets fonamentals, signada per Marta Madrenas, Àdam Bertran (ANC Girona) i Sergi Font, d’Òmnium Cultural.

Els assistents a la marxa, en arribar a la plaça de Sant Pere, van alçar les mans enlaire i, enmig d’un gran silenci, van arribar fins a la comissaria de la Policía Nacional.

Prèviament, davant de la seu policial ja s’havien concentrat un centenar de persones. I va ser necessària la intervenció dels Mossos d’Esquadra, que van fer un cordó de separació entre els manifestants i els agents de la policia espanyola, que van sortir al carrer. En aquest edifici van aparèixer pintades independentistes i aquest va ser el punt que va generar la tensió. Els agents de la Policía Nacional no van permetre que l’alcaldessa accedís a la comissaria i la denúncia haurà de ser presentada aquest matí.

D’altra banda, l’Ajuntament de Celrà va ser el primer a reaccionar contra la detenció de Sànchez i Cuixart. Pocs minuts després de la notícia es va celebrar un ple extraordinari on es va aprovar una moció de suport, per unanimitat de tots els grups. L’esmentada moció condemna “de manera enèrgica, alta i clara la presó preventiva sense fiança” i “l’actuació de les diferents institucions estatals i del govern espanyol, que han perdut tota la legitimitat des del dia 20 de setembre i fins avui”, es demana el suport de les institucions europees i de la comunitat internacional per a la constitució de la república catalana i es reitera al Parlament “que defensi el resultat del referèndum i, en conseqüència, declari la república”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els pactes i Catalunya es fan lloc en la campanya de les europees

barcelona
Xavier Cros
Alcalde de Fontcoberta (ERC)

“Sense subvencions no podem fer inversions”

Fontcoberta
Sònia Viñolas
Alcaldessa de Malgrat de Mar (PSC)

“Vull recuperar la pertinença de poble que hem anat perdent”

Malgrat de Mar
política

Sánchez retira la llei del sòl per evitar un segon revés i perilla la majoria al Congrés

madrid
política

ERC facilitarà la investidura de Puigdemont si es posa d’acord amb el PSC

barcelona
unió europea

Von der Leyen torna a allargar la mà a l’extrema dreta durant el debat europeu

barcelona
guerra a gaza

L'exèrcit israelià amplia la seva ofensiva a Rafah

barcelona
GIRONA

Asens reivindica el vot "antifeixista" en l'inici de campanya

GIRONA
guerra a gaza

L’exèrcit israelià diu que va avisar Netanyahu de la feblesa del país abans de l'octubre

barcelona