ROSER BAGUÉ

ALCALDESSA DE LA TALLADA D'EMPORDÀ (INDEPENDENTS DE LA TALLADA-PM)

«La cosa més dificultosa ha sigut ordenar, a nivell de dins i de fora»

Bagué va posar fi a 20 anys d'alcaldia de Narcís Gibrat i la seva política es concreta a obrir l'Ajuntament a la gent del poble. Entre els projectes de futur hi ha fer una llar d'infants

Roser Bagué es va presentar per primer cop a l'alcaldia de la Tallada amb una llista independent avalada pel PSC el 2007 i va aconseguir imposar-se a Narcís Gibrat, que feia 20 anys que tenia l'alcaldia.

– Quina valoració en fa del mandat?
– «La valoració que en fem és, realment, bona. Cal recordar que el nostre lema era que l'Ajuntament érem tots. I l'hem tingut present sempre. Això vol dir que hem intentat obrir l'Ajuntament als veïns, que es puguin comunicar i expressar i nosaltres, com a gestors, intentar sempre donar les explicacions i les solucions si són possibles.»
– Així s'entén el fet de voler implicar els veïns en la cultura o el carnet amb descomptes per a la gent gran?
– «Sí. Nosaltres el que hem fet ha sigut escoltar tots els veïns, atendre'ls sempre el millor possible i fer un canvi, una renovació general del poble. Hi ha hagut una bona moguda, tant en l'àmbit cultural com social. Així, en el terreny cultural s'ha creat l'associació Camatorta, que aglutina totes les comissions de diverses àrees, com pot ser festa major, cuina, cavalcada dels Reis Mags, música, gent gran... Tothom té un espai on poder col·laborar. Penso que la majoria de la gent del poble ha trobat un espai on participar.»
– Però el fet que el municipi estigui integrat per quatre pobles –la Tallada, Tor, Marenyà i Canet– deu complicar la implicació veïnal, no?
– «Ho complica, però ha estat un dels nostres reptes. Durant molts anys els quatre pobles han anat molt per la seva banda. La nostra idea ha sigut sempre ajudar a l'organització d'activitats en les quals hi haguessin persones dels quatre pobles. És un èxit.A més, cal remarcar dins l'àmbit social la creació de la comissió de la gent gran, on es fan moltes activitats.»
– Ha parlat de canvi. Però potser el primer canvi va ser el fet que va treure l'alcaldia a Narcís Gibrat, que feia 20 anys que era al càrrec. Com és la relació amb Gibrat i l'oposició?
– «La relació és respectuosa. L'oposició assisteix a tots els plens. En l'àmbit de l'Ajuntament no és que participin. Han pres aquesta actitud.»
– Però el fet de tenir a l'oposició l'alcalde dels darrers 20 anys, quan vostè arribava de bell nou, no és fàcil, no?
– «Va ser sobretot complicat. I ho va ser principalment en el fet de posar ordre. Posar ordre intern, dins el mateix Ajuntament tant en l'àmbit de l'administració com a secretaria. Ara tot està registrat, els pagaments els tenim al dia i l'estat de comptes és clar i transparent. Els que vinguin darrere nostre trobaran un ajuntament molt ordenat. I de cares a fora. Ordenar un xic el poble, creant l'associació cultural, adequar camins rurals, la redacció d'un nou pla general...és a dir, que la cosa més dificultosa ha sigut ordenar, a dins i fora.»
– En quin punt es troba el pla general?
– «Estem en la fase prèvia. Els veïns han presentat suggeriments a l'exposició del planejament i, un cop estudiats, farem l'aprovació inicial. I es tornarà a exposar de nou.»
– Quines són les línies mestres del pla general ja que encara es regeixen per unes normes subsidiàries de 1995?
– «Crec que les normes ja estaven una miqueta desfasades. Permetien un creixement molt gran, que bàsicament amb la bombolla urbanística s'ha desenvolupat o està en procés. Crec que serà difícil tornar enrere. Però, gràcies a la participació ciutadana i a la nostra idea, apostem per un creixement sostenible. Si un veí del poble es vol fer una casa, que se la pugui fer. Estem en contra de les macrourbanitzacions. La nostra política és beneficiar la gent del poble amb un creixement sostenible.»
– El que s'està executant és la variant de la Tallada i Tor que desdobla la carretera pels dos nuclis. Com està?
– «Aquesta obra ha estat l'handicap total. Ens la vam trobar només d'entrar ja que estava aprovada des del 2004. Nosaltres mai no hem estat d'acord amb aquest traçat, que passa per la plana. Creiem que és un traçat equivocat. És un lloc de terreny agrícola, i a més el terreny és baix amb l'inconvenient de totes les rieres i recs que baixen de la muntanya. Això ha estat un agreujant per a la carretera, perquè s'ha hagut d'aixecar el vial i poder passar els ponts de desguàs. Els pobles de Tor i la Tallada estan encarats al pla, la gent fa vida cap al pla. I ara la vista que tenen és la carretera. El pla se'ns ha trencat. Ens haurem d'acostumar. Nosaltres hem intentat millorar-la, en el terreny d'accessos, baixant la cota del vial i dels ponts, separar-la del nucli de Tor... I continuarem vetllant perquè hi hagi un acabament el millor possible, sigui amb barreres de so, amb vegetació...»
– Veig que serà una creu per al municipi?
– «Ens hi acostumarem. Caldrà canviar alguns hàbits, però ho acceptarem. Està fet.»
– I mirant cap al futur, quins projectes tenen?
– «En el marc sociocultural, seguir i ampliar l'oferta actual i continuar escoltant la gent. En l'àmbit urbanístic, tenim entre mans la xarxa de clavegueram de Canet, millorar el local polivalent, una llar d'infants i una mini deixalleria. I, a mitjà termini, arranjar el nucli antic de la Tallada.»

k

Tota l'entrevista al web www.el punt.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.