Política

Carrers sempre nostres

La que havia de ser al migdia una manifestació d’estudiants es desborda amb centenars de milers en solidaritat amb les escoles colpejades per la policia

“Soc aquí per dignitat. Per cap idea es pot fer la salvatjada de l’1-O”

La que havia de ser ahir una manifestació de milers d’estudiants en protesta per l’ús de la violència contra els votants concentrats a les urnes l’1-O es va convertir al migdia, a la plaça Universitat de Barcelona, en una mobilització que la Guàrdia Urbana va xifrar en 300.000 persones. Mentre la Taula per la Democràcia convocava a concentrar-se a les onze del matí davant les escoles que van ser víctimes de l’actuació de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional, la plataforma Universitaris per la República convocava una manifestació al migdia a la plaça Universitat, el centre de la mobilització estudiantil des de l’operació del Ministeri de l’Interior del 20 de setembre que va acabar amb catorze membres i tècnics del govern català detinguts i més de quaranta escorcolls.

Tanmateix a les onze del matí la plaça Universitat ja estava plena, excepte la calçada de la Gran Via per on circulava el trànsit, d’estudiants però també de gent de totes les edats. “Els carrers seran sempre nostres” ja era el cant principal, al costat d’Els segadors, “Hem votat” o crits d’independència. Uns deu minuts després, centenars d’estudiants tallaven la calçada central de la Gran Via i la Guàrdia Urbana desviava el trànsit. Només es mantenien oberts els carrils laterals. Amb milers de persones ja a la plaça, les desenes, centenars i algun miler de persones concentrades a les escoles són cridades a afegir-se a la manifestació. La Guàrdia Urbana prova de reobrir amb moltes dificultats la calçada central però, a més de l’aturada general convocada per la Taula per la Democràcia, ahir també havia estat convocada una vaga general pels sindicats minoritaris.

Quan falta un minut per dos quarts de dotze ja és impossible mantenir la gentada fora de la calçada central perquè alguns milers de persones es dirigeixen provinents del costat Llobregat cap a la plaça Universitat pels carrils d’aquesta via. Comencen a arribar grups de gent amb banderes republicanes i anarquistes que s’afegeixen a les estelades predominants.

Marc Soler, un jove treballador i estudiant de 27 anys, explica que es manifesta perquè considera “imprescindible donar una resposta de tot el poble a la repressió” del dia 1 d’octubre. Dos joves més, el Daniel de Mataró, treballador del bus turístic, i la Beatriz, de Castelldefels i treballadora d’hotel, expliquen que són allà “per defensar la dignitat del nostre poble”. El Daniel deixa clar que “més enllà de les ideologies, això s’ha convertit en una qüestió de justícia i pels drets humans. Per cap idea es pot fer la salvatjada d’abans-d’ahir”. La Beatriz informa que hi ha diversos manifestants amb banderes espanyoles que es concentren amb la resta per la mateixa raó. Al llarg del dia es confirmarà aquest fet. “Hi soc per defensar la democràcia. No soc independentista però s’han vulnerat drets de la gent”, diu l’Albert, enginyer informàtic de 31 anys. Diversitat d’expressions a les pancartes: “Piolín, muéstrales el camino. No a la violencia”, “Les nostres àvies no es toquen” o una gran amb una urna de l’1-O dibuixada. A un quart d’una la gernació ja omple la Gran Via des de la plaça Espanya i arriben, aixecades amb els braços enlaire, urnes reals del centre de votació Campo Sagrado del barri de Sant Antoni. La manifestació acabarà absorbint d’altres mobilitzacions de Via Laietana o plaça Catalunya.

Via Laietana i Parlament
La multitud d’Universitat s’unia a la de plaça Catalunya; a la protesta de la comissaria de la Policía Nacional de Via Laietana, custodiada per un cordó dels Mossos; o a les concentracions a les seus del PP i Cs i de bombers a la delegació del govern espanyol. La marxa acabava al Parlament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El gabinet de guerra israelià ordena reprendre les negociacions

barcelona
Política

L’oposició acusa Marín d’abandonar l’Hospitalet en el seu pitjor moment

L’Hospitalet de Llobregat
tribunals

El jutge pregunta les acusacions si cal ordenar la detenció dels qui no van declarar pel Tsunami

barcelona
nova caledònia

Macron fa una crida a la calma en la reunió amb els líders canacs

barcelona
política

Cid esmena Asens i situa al Hard Rock com a “element central de la negociació”

barcelona
àsia

Pequín inicia exercicis militars prop de Taiwan com a "càstig" contra el nou president

barcelona
Joaquim Albert
Cap de l’oposició a Malgrat de Mar (ERC)

“Els serveis no estan a l’alçada del que mereix la ciutadania”

Malgrat de Mar

Nogueras fa aterrar Sánchez

Madrid
Johnny Rubio
Cap de l’oposició Més Fontcoberta

“Des de l’oposició estem aconseguint canvis”

Fontcoberta