Política

Procés sobiranista

Les entitats subratllen que la victòria de l’1-O estarà “en el nombre de col·legis que obrin amb normalitat”

Òmnium Cultural i ANC fan una crida a la participació i a mantenir “una actitud cívica, pacífica i respectuosa amb totes les persones i totes les idees”

Jordi Sánchez assegura que si Mariano Rajoy “fa una proposta abans de les dotze de la nit d’avui per fer un referèndum pactat”, l’estudiaria

A poques hores de l’1-O, les entitats han comparegut aquest dissabte davant els mitjans de comunicació per reclamar a la ciutadania molta participació i una actitud cívica i pacífica per part de tots. El president de l’ANC, Jordi Sánchez, ha assegurat que s’arriba a l’1-O “en una situació d’excepcionalitat amb els drets conculcats per les institucions policials i judicials de l’Estat, amb els drets dels ciutadans vulnerats”. Per això, “arribar a l’1-O ja és una gran victòria”.

Ara bé, al seu entendre, “demà la victòria la tindrem en el nombre de col·legis que obrin amb normalitat”. “Som conscients -ha continuat- que amb la pressió pot ser difícil que hi hagi una alta participació. La realitat de demà pot ser molt complexa en alguns col·legis”. Davant aquesta situació, ha fet una doble crida: “Anar a votar i acompanyar a votar tanta gent com es pugui”.

El president de l’ANC ha explicat que aquest diumenge Catalunya “no només s’hi juga el seu futur polític, ens hi juguem el futur de la democràcia a Europa, per això el món n’està pendent”. “Hem vist com la ciutadania anònima s’ha apropiat del valor democràtic de l’1-O. Ciutadania i govern són els que demà han de continuar treballant en la mateixa línia per fer de l’1-O una jornada històrica”, ha sentenciat.

En aquest sentit, ha volgut remarcar que cal “mantenir el comportament que ens ha caracteritzat en els últims anys d’actitud pacífica, respectuosa amb totes les persones i totes les idees. La nostra única força és el civisme i la gent”.

Per la seva part, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha recordat que “una de les principals virtuts d’aquest moviment és que és transversal, pacifista, interclassista, intergeneracional”. “L’actitud dels ciutadans farà que sigui un èxit -ha dit-, els emplacem a continuar amb aquesta actitud serena, tranquil·la però de militància”.

Segons Cuixart, els ciutadans de Catalunya no fan res il·legal: “La celebració d’un referèndum no està tipificat en el codi penal com a delicte”.

Sobre el dia després del referèndum, les entitats s’han mostrat convençudes que el 2 d’octubre el govern de Generalitat “seguirà fent crides al diàleg, perquè no pot ser d’altra manera”.

“El dia 2 entrem en un escenari en què la comunitat internacional haurà de prendre partit”, ha dit Sánchez. I ha subratllat: “Ningú ens traurà el relat de l’acord. Si Mariano Rajoy fa una proposta abans de les dotze de la nit d’avui per fer un referèndum pactat, em comprometo a posar-me a treballar per valorar-ho”. El president de l’ANC ha assegurat que els catalans volen un acord, però “que passi per un referèndum”. “En democràcia es pot negociar tot excepte la seva essència fonamental: la decisió final depèn de la ciutadania”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Putin avisa Europa de conseqüències si s'usen armes de l'OTAN contra Rússia

barcelona
estat espanyol

Díaz acusa el PSOE de deslleial per no haver informat Sumar de l’ajuda militar a Kíiv

barcelona
Guerra a Gaza

Noruega celebra el reconeixement de Palestina com un “dia especial”

Barcelona
Guerra a Gaza

Irlanda afirma que Europa pot fer “molt més” per aconseguir un alto el foc

Barcelona
Política

Quatre mesos per renovar la senyera esparracada del castell de Montjuïc

Barcelona

Bagué denuncia de nou el retard del desdoblament de la N-260

besalú / figueres
àfrica

Sud-àfrica vota amb la incertesa de si l’ANC reeditarà la majoria absoluta

barcelona
argentina

Primera crisi de govern del president argentí Javier Milei

barcelona

SOM-HI-ERC demana que la piscina es gestioni amb prestació de serveis

santa coloma de farners