Política

Procés sobiranista

Per a gustos, urnes

Cap normativa internacional fixa estàndards sobre les característiques que han de tenir els recipients on es dipositen les paperetes electorals, i això fa que n’hi hagi molts models diferents segons els països

La llei estatal sí que acota més, però les normes complementàries de la llei del referèndum les definien genèricament, sense entrar en detall

A internetfàcilment es poden encarregar urnes similars fetes a Xina, que se serveixen d’un dia per l’altre

Innovadors, fins i tot a l’hora de triar el disseny de les urnes. El govern va donar un cop d’efecte ahir en presentar, acabada la conferència de premsa davant de tots els mitjans nacionals i internacionals, el model d’urna que es farà servir en el referèndum de demà, que s’allunya dels clàssics que s’empraven fins ara, també segurament amb la intenció de distreure l’atenció de les forces policials que les han estat buscant en va les últimes setmanes. Es tracta d’una capsa de plàstic amb forma de tupperware gegant, similar a les caixes que es venen per exemple als basars xinesos per guardar-hi tot tipus de coses. Les urnes tenen la tapa negra, on hi ha una petita ranura per introduir el vot, i unes brides de color vermell serviran per segellar-les. De fet, tot i que evidentment el govern no ha volgut donar detalls sobre la seva obtenció, fent un tomb per internet es poden trobar fàcilment urnes molt similars que proveeixen per exemple un bon grapat de fabricants xinesos a preus ridículs (fins a un sol dòlar) si es fan comandes grans, i que poden servir per vaixell, d’un dia per l’altre, en quantitats de fins a deu mil unitats setmanals.

L’article 14 del decret de normes complementàries que el govern va aprovar el 6 de setembre descrivia genèricament que cada mesa electoral –n’hi ha 6.249– haurà de disposar d’una “urna d’un material resistent”, amb una tapa “que inclourà una ranura en el centre” per introduir els vots. El mateix article no n’especificava cap més detall ni característica, més enllà que la tapa haurà de tancar “completament” l’urna, la qual s’haurà de precintar abans de l’inici de la votació, “un cop s’hagi verificat”, tant per part dels membres de la mesa com dels interventors acreditats, que no hi ha cap vot a dins. Tot plegat, de fet, en consonància amb els estàndards internacionals que marca el Consell d’Europa, que en cap cas fixa cap disseny o trets definitoris per a les urnes en processos electorals, més enllà que han d’estar segellades i poder ser degudament supervisades en tot moment durant la votació, i també després mentre no es faci el recompte de les paperetes.

Les urnes que es feien servir fins ara, una mica més grans, estan definides en un reial decret estatal del 14 d’octubre del 2003, que en venia a actualitzar un altre del 1999. L’annex 1 assenyalava que l’urna ha d’estar fabricada d’un material “transparent i resistent”, que pot ser poliestirè o qualsevol de resistència similar, com el metacrilat. Fins i tot en definia les mesures (42 cm de llarg, 29 d’ample i 31 d’alçada), també de la ranura (18 cm de llarg per 0,5 d’amplada). A més, indicava que han de tenir “el menor nombre de peces” per facilitar-ne el muntatge, han de ser “inviolables” amb un precinte i és desitjable que siguin “reutilitzables i reciclables”.

És clar que això és el que marca la normativa espanyola, però cada país és un món. De fet, bona prova de la manca d’un estàndard internacional sobre el model d’urna es pot comprovar amb una simple passejada per Google per veure on voten en altres llocs. A països tan dispars com Eslovènia, Letònia, l’Iran o la República Democràtica del Congo són de plàstic, bastant similars a les de l’1-O. A les fotos de les eleccions alemanyes de diumenge passat, per exemple, hi surten urnes que semblen metàl·liques i no deixen veure què hi ha dins, tancades amb un cadenat, tot i que curiosament els dos principals candidats, Angela Merkel i Martin Schulz, en van fer servir amb dissenys diferents. A les eleccions municipals directament són contenidors d’escombraries reciclats, igual que a les generals d’Holanda. El referèndum escocès d’independència del 2014 també es va fer amb cubells de la brossa. A Austràlia, Canadà o Dinamarca les tenen de cartró, similars a les del 9-N. Per a urnes, gustos.

Mofa masclista d’Albiol.
L’unionisme no va trigar a mirar de ridiculitzar el format de les urnes. Ho van fer molts tuitaires i mitjans, i fins i tot el portaveu estatal Íñigo Méndez de Vigo, que les qualificava de “cubells”. El president del PP català, Xavier García Albiol, va voler ironitzar assimilant-les “amb el cubell de la roba bruta” que té la seva dona a casa, comparació molt criticada per masclista. Albiol va denunciar que aquestes urnes “no són transparents” i que s’hi “posaran 25 paperetes de cop”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC facilitarà la investidura de Puigdemont si es posa d’acord amb el PSC

barcelona
unió europea

Von der Leyen torna a allargar la mà a l’extrema dreta durant el debat europeu

barcelona
guerra a gaza

L'exèrcit israelià amplia la seva ofensiva a Rafah

barcelona
GIRONA

Asens reivindica el vot "antifeixista" en l'inici de campanya

GIRONA
guerra a gaza

L’exèrcit israelià diu que va avisar Netanyahu de la feblesa del país abans de l'octubre

barcelona
Amèrica Llatina

El TIJ no aplicarà cautelars contra Quito per l’assalt a l’ambaixada de Mèxic

barcelona
Política

Mor Ángeles Flórez, última miliciana socialista espanyola viva

rússia

Detenen un alt comandament militar rus per corrupció, el quart en un mes

barcelona
política

Junts vol situar a Europa la demanda d’un referèndum dins la Constitució

barcelona