Política

MÓN

NOBELS DE LA PAU, CANTANTS I ACTIVISTES

“Let Catalans Vote”

Let Catalans Vote. És el text que defensa el dret a votar dels catalans i que ahir rebia noves adhesions. El conflicte polític que es viu a Catalunya ha provocat que premis Nobel de la pau com Jody Williams, que titlla d’“antidemocràtics” els actes del govern espanyol, hagin alçat la seva veu. Williams, que va rebre aquest guardó el 1997 per la seva lluita contra les mines terrestres, donava el seu suport “al dret dels catalans a expressar lliurement quin futur desitgen a través del referèndum”. La també Nobel de la pau Rigoberta Menchú també s’havia definit fa uns mesos a favor del dret a decidir, com l’argentí Adolfo Pérez Esquivel i el sud-africà Desmond Tutu. El document també rebia ahir el suport de la filòsofa i analista política nord-americana Susan George, coneguda per la seva lluita contra el neoliberalisme, que defensava que no té cap posició sobre la independència de Catalunya, i que possiblement votaria que no, però subratllava “el dret democràtic a expressar la seva opinió”. La filòsofa critica l’actuació del govern espanyol i l’ha definit com “una actitud antidemocràtica i repressiva”, en referència a les actuacions de la Guàrdia Civil.

D’altra banda, la cantant, compositora i activista nord-americana pels drets civils Joan Baez també s’adheria al manifest internacional. Des de Cuba, el cantant i compositor Silvio Rodríguez també ha donat al seu suport, com també Yoko Ono i Peter Gabriel. Els signants del manifest Let Catalans Vote reuneix una cinquantena de personalitats internacionals entre les quals destaquen també Gerry Adams, polític irlandès, president del Sinn Féin; Ahmed Galai, vicepresident de la Lliga tunisiana pels Drets Humans; el dramaturg itaència. lià Dario Fo, l’activista francès José Bové i la presidenta de les Madres de la Plaza de Mayo argentines, Mirta Baravalle. Let Catalan Vote és un manifest que va néixer el 2014, aconseguint suport pel referèndum del 9-N. A banda de personalitats polítiques, el document sumatambé actors com Viggo Mortensen o els futbolistes Hristo Stòixkov i Éric Cantona. Entre els signants també hi ha Johan Cruyff, mort el 2016, o el sociòleg polonès Zygmunt Bauman, mort aquest 2017



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.