Política

Cop gihadista a Catalunya

Visita a la torre Eiffel abans dels atacs del 17-A

La policia investiga els vincles entre la cèl·lula de Ripoll i un laboratori d’explosius descobert dimecres a París

Nous detalls sobre la visita exprés que dos dels terroristes de Ripoll van fer a França just el cap de setmana abans dels atemptats del 17-A. Younes Abouyaaqoub, l’autor de l’atropellament a la Rambla, i un dels gihadistes morts a Cambrils van visitar la torre Eiffel el diumenge 13 d’agost. Així ho va confirmar ahir el ministre de l’Interior francès, Gérard Collomb, en una entrevista a l’emissora France Info. Durant aquesta intervenció, Collomb també va evocar els possibles vincles entre els terroristes catalans i un laboratori artesanal d’explosius descobert abans-d’ahir a Villejuif, una localitat situada a l’extraradi sud de París.

“Hem descobert que hi fabricaven TATP”, va declarar ahir Collomb sobre el laboratori de Villejuif, on la policia va trobar bombones de gas, cable elèctric i altres materials per produir explosius. Els terroristes del mal anomenat Estat Islàmic solen utilitzar el TATP, ja que pot ser elaborat a partir de productes que hi ha als supermercats i destaca per la seva potència detonadora, però també per la seva fragilitat. De fet, els terroristes de Ripoll estaven fabricant una gran quantitat d’aquest explosiu a la casa d’Alcanar quan aquest va explotar per accident la nit del 16 d’agost.

“És possible, la investigació ens ho demostrarà”, va assegurar el ministre de l’Interior francès respecte als lligams entre els fabricants d’explosius i els autors dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Una de les proves sospitoses: la presència al pis de Villejuif de caixes de mistos fabricades a l’Estat espanyol. A més, Younes Abouyaaqoub i un dels seus companys es van allotjar el 12 de juliol en un hotel de Malakoff, una altra localitat del sud de la capital francesa, a pocs quilòmetres de Villejuif. També van comprar una càmera fotogràfica en un FNAC del centre de la capital francesa.

El descobriment d’aquest viatge “extremament ràpid” a París pocs dies abans dels atemptats es va produir gràcies a l’avís de l’empleat d’una concessionària d’autopistes. Aquest va alertar les forces de l’ordre sobre la presència a França de l’Audi que van utilitzar per perpetrar l’atac a Cambrils. Una altra advertència ciutadana va fer possible el descobriment del laboratori de Villejuif. Aquest va ser requisat després que un lampista, que es trobava a l’immoble per reparar una fuita d’aigua, alertés la policia perquè havia vist per la finestra utensilis sospitosos.

La policia francesa va detenir el llogater del pis de Villejuif i un dels seus amics dimecres, i una altra persona ahir a la matinada. Cap dels tres no es trobava sota el radar dels serveis d’informació. Tot i que els detinguts asseguren que volien destinar els explosius a assaltar caixes fortes de bancs, les forces de l’ordre tenen indicis dels seus vincles amb el terrorisme gihadista. Malgrat tot, aquestes no han informat de les connexions exactes entre els inquilins del laboratori i d’altres grups terroristes de Síria, l’Iraq o de la península Ibèrica.

LA DATA

13.08.17
és el dia
en què dos dels terroristes dels atacs a Catalunya van visitar la torre Eiffel, a París.

Suport psicològic a Barcelona

La Taula de Salut Mental impulsada per l’Ajuntament de Barcelona va acordar ahir destinar recursos i formació a metges i professors per abordar possibles conseqüències psicològiques dels atemptats, tant de pacients com d’estudiants. La comissionada de Salut, Gemma Tarafa, va assenyalar que els centres d’atenció primària i les escoles poden ser “una bona porta d’entrada” per a aquelles persones que “no han tingut una relació directa amb els atacs terroristes però que poden sentir angoixa, por, no dormir bé o menjar menys”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Junts deixa el govern retraient el “menyspreu” de l’alcalde

MATADEPERA

Girona avalua les polítiques de cooperació per redactar un nou pla director

GIRONA
estat espanyol

El fiscal general descarta dimitir després de la reprovació del Senat

barcelona
política

ERC promet arribar al 2% en el pressupost de Cultura l’any vinent

barcelona

El PP demana el vot a qui estigui preocupat per l’ocupació i la inseguretat

GIRONA
rússia

Putin avisa que les forces estratègiques de Moscou estan “preparades pel combat”

barcelona

Eloi Badia: “Recuperarem la sisena hora a l’escola pública”

l’escala

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden amenaça Israel de deixar d’enviar bombes i munició si envaeix Rafah

barcelona