Política

CONFLICTE BÈL·LIC

Estat Islàmic perd el nucli antic de Raqqa, bastió de l’organització a Síria

Les Forces de la Síria Democràtica (FSD), amb l’ajut de la coalició internacional, recuperen el 65% de la ciutat

Hi ha més de 25.000 civils atrapats a la zona

La ciutat vella de Raqqa, l’autoproclamada capital del califat d’Estat Islàmic, està a punt de caure en mans de les Forces de la Síria Democràtica (unes milícies formades per kurds i àrabs), que tenen el suport de la coalició internacional liderada pels Estats Units. Des del juny, els combats en aquesta ciutat siriana s’han intensificat per expulsar els gihadistes, que consideren aquesta urbs la seva capital.

Després de la caiguda de Mossul (Iraq), el juliol passat, molts combatents s’havien refugiat en aquest bastió per continuar la lluita per mantenir el seu califat, que en el moment de màxima esplendor, ara fa tres anys, va arribar a ocupar una superfície similar a la de Dinamarca i va tenir sota el seu domini més de sis milions de persones.

Durant aquests darrers mesos els bombardejos de la coalició internacional han estat pràcticament diaris i també hi ha forces dels Estats Units sobre el terreny. A més de la zona antiga, les FSD també controlen el barri d’Al-Dariya, considerat “una de les fortaleses estratègiques” d’Estat Islàmic dins de la ciutat. Els combats continuen en diferents zones.

Avís de l’ONU

Les Nacions Unides i grups de drets humans han criticat l’operació pel creixent nombre de morts de civils a Raqqa, causades pels combats terrestres i els atacs aeris. L’ONU calcula que actualment hi ha a la ciutat almenys 25.000 civils, que viuen en una situació molt deteriorada, ja que estan atrapats enmig dels enfrontaments entre les forces de la coalició internacional i el grup terrorista.

L’alt comissionat de l’ONU pels Drets Humans, Zeid Ra’ad Hussein, va declarar que se sentia profundament preocupat perquè els civils, que haurien de ser protegits en tot moment, estan pagant un “preu inacceptable” per la guerra. Va afirmar que les forces involucrades en la lluita contra EI estan perdent de vista l’objectiu final d’aquesta batalla: “protegir i assistir les persones que han estat patint sota aquest règim assassí”.

“Al-Baghdadi no és mort”

El comandant de la coalició internacional contra Estat Islàmic (EI), el general nord-americà Stephen Townsend, va assegurar que les seves forces busquen “cada dia” el líder d’aquest grup gihadista, Abu Bakr al-Baghdadi, perquè creuen que “no és mort ”. “Si és viu allà fora, l’estem buscant cada dia. No crec que sigui mort.” Al juny, Rússia va revelar que Al-Baghdadi podria haver mort el 28 de maig en un bombardeig de l’aviació russa al sud de Raqqa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA