Política

Cop gihadista a Catalunya

La Moncloa convida Puigdemont a aclarir per què va negar haver rebut l’alerta de la CIA

L’Estat evita valorar les qüestions operatives i recorda que el seu executiu ha estat “prudent” en aquest sentit

Emplaça els partits que encara no ho han fet a adherir-se al pacte antigihadista

El ministre portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha suggerit aquest divendres al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que aclareixi per què l’executiu català ha canviat –segons ell– de versió sobre la suposada alerta de la CIA sobre un possible atemptat a la Rambla de Barcelona.

El govern català ha desmentit des del primer moment la informació publicada pel diari El Periódico segons la qual els Mossos havien estat alertats per la CIA que la Rambla de Barcelona era objectiu dels terroristes. Però el portaveu ha incidit en què aquest dijous el conseller d’Interior, Joaquim Forn, va admetre que sí que havien rebut una alerta, si bé va negar que provingués de l’esmentada agència d’intel·ligència nord-americana. De fet, ni tan sols està clar que el grup terrorista que va atemptar el 17 d’agost al concorregut passeig barceloní el tingués com a objectiu inicial.

Preguntat sobre aquesta qüestió, Méndez de Vigo no ha volgut valorar ni fer “cap declaració” sobre qüestions policials i operatives. Ha justificat que ara cal unitat política, deixar les qüestions tècniques als experts i respectar el secret de sumari. “Des del primer moment el president Rajoy va ser extremadament prudent”, ha dit. “No ens sembla aconsellable mantenir debats públics sobre operativa policial”, ha conclòs.

No obstant això, ha considerat que correspon ara al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, decidir si ha d’acudir o no al Parlament per explicar “per què va negar aquesta comunicació”.

Així mateix, ha retret a les autoritats catalanes les crítiques de les autoritats als mitjans que han esbombat aquesta informació: “La llibertat d’expressió i de premsa és sagrada i s’ha de respectar per part de tothom”. Segons ell, el paper que desenvolupen els mitjans de comunicació en les democràcies lliberals “és un element essencial” i l’han de poder desenvolupar “sense cap trava”.

Enfront de les acusacions de la Generalitat que l’Estat no va donar credibilitat a l’avís dels Estats Units, el ministre ha volgut deixar clar que “els únics responsables” dels atemptats del passat 17 d’agost són els terroristes, “ningú més”, i ha insistit que “no és aconsellable” mantenir debats públics sobre l’operativa policial.

En canvi, preguntat per si el ministre espanyol d’Interior, Juan Ignacio Zoido, té previst anar al Congrés a donar explicacions, el portaveu ha defensat que el millor és acudir on hi ha els “experts” i al pacte antigihadista.

Ha recordat que ara correspon a la justícia investigar el succés i que els aspectes polítics en tot cas s’han de debatre al pacte. “Al govern espanyol li competeix dir que l’important és mantenir l’unitat enfront del terrorisme”, ha sentenciat.

En aquest context, ha aprofitat per emplaçar els partits que no han signat el pacte, com Podem, PDeCAT, ERC i PNB, a adherir’s-hi, perquè “contra el terrorisme no es pot ser observador”.

Ha subratllat que en la lluita antiterrorista “s’ha de fugir de la temptació de l’autosuficiència, perquè no és realista i no serveix als interessos dels ciutadans; les responsabilitats són compartides per millorar la coordinació informativa, operativa, policial i judicial”. “Les banderes que ens uneixen són la unitat política i democràtica, compartir principis i valors, la inviolabilitat de la vida humana, la pluralitat democràtica”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia