Política

terrorisme

crisi policial

Trapero alerta que no reben informació policial europea

El major dels Mossos diu que les dades que arriben a Madrid “no flueixen” cap a Catalunya

Aclareix que “ningú” va confirmar un atac a la Sagrada Família

L’homicida de la Rambla no va rebre suport per fugir

El major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, va advertir ahir que la policia catalana no surt “ben parada” en el repartiment de la informació dels organismes de seguretat europeus que fa la Policía Nacional: “La informació que afecta Catalunya no passa de Madrid cap aquí, no flueix.”

En declaracions a Catalunya Ràdio, Trapero va lamentar que els Mossos amb prou feines sabien res de l’imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, presumpte cervell de la cèl·lula terrorista que va atemptar a Barcelona i Cambrils. “De l’imam de Ripoll, en sabíem molt poc; només el nom de pila”, va lamentar el major, que va assegurar que si els Mossos haguessin tingut aquesta informació –que va ser investigat el 2005 per haver donat suport a grups terroristes–, hi haurien treballat. Va detallar que la informació policial procedent d’altres països arriba “per una finestreta controlada pel Cuerpo Nacional de Policía, que la reparteix”. Per contra, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va assegurar que “no li consta” que hi hagi aquesta falta d’informació. De la cèl·lula de Ripoll, va indicar que les investigacions sobre les xarxes socials usades pels joves abatuts no donen detalls del seu radicalisme.

En l’entrevista, Trapero va aclarir que “ningú” els havia confirmat que el grup volgués atemptar contra la Sagrada Família. Va desmentir que la Guàrdia Civil els demanés intervenir a Alcanar després de l’explosió de la casa on la cèl·lula preparava els explosius. I va precisar que la magistrada sí que els va preguntar “si amb una bombona de butà es podia preparar una bomba”. També va indicar que el conductor homicida de la Rambla, Younes Abouyaaqoub, no va rebre el suport de ningú per fugir cap a l’Alt Penedès, on va ser abatut.

Finalment, Trapero va admetre que hauran de canviar estratègies per detectar la radicalització, ja que, en el cas de Ripoll, “han enganyat tothom”, amb un comportament similar a “una secta”.

LA XIFRA

12.000
candidats a mosso
s’han presentat per cobrir les 500 places de la nova promoció, segons Trapero.

Zoido es compromet a reforçar les policies locals

El Ministeri de l’Interior i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) treballaran perquè les plantilles de les policies locals es cobreixin al cent per cent i per reforçar els plans de seguretat a les ciutats amb la finalitat de prevenir possibles atemptats gihadistes com els de Catalunya i actuar si es produeixen. Així ho van expressar en roda de premsa el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, i el president de la FEMP, Abel Caballero, ahir després de reunir-se.

Van subratllar que són els policies locals, més pròxims, els que coneixen millor en quins llocs cal més presència policial o suports estàtics. I van coincidir que caldrà revisar els plans generals de seguretat de cada ciutat i estudiar plans parcials per a zones o esdeveniments. Es reflectirà en una instrucció amb recomanacions, de la qual Zoido va donar l’esborrany al representant dels més de 8.000 municipis espanyols. Caballero va plantejar que es reposin al cent per cent els efectius que han perdut les policies locals, i Zoido es va comprometre a proposar portar-ho al Ministeri d’Hisenda perquè el tema es “desbloquegi”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Junts deixa el govern retraient el “menyspreu” de l’alcalde

MATADEPERA

Girona avalua les polítiques de cooperació per redactar un nou pla director

GIRONA
estat espanyol

El fiscal general descarta dimitir després de la reprovació del Senat

barcelona
política

ERC promet arribar al 2% en el pressupost de Cultura l’any vinent

barcelona

El PP demana el vot a qui estigui preocupat per l’ocupació i la inseguretat

GIRONA
rússia

Putin avisa que les forces estratègiques de Moscou estan “preparades pel combat”

barcelona

Eloi Badia: “Recuperarem la sisena hora a l’escola pública”

l’escala

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden amenaça Israel de deixar d’enviar bombes i munició si envaeix Rafah

barcelona