Política

Itàlia nega l’entrada a una nau d’una ONG catalana amb tres rescatats a bord

Els impedeix desembarcar després d’haver-los demanat ajuda per socórrer els immigrants

Guardacostes libis intimiden a trets Proactiva Open Arms

L’ONG badalonina Proactiva Open Arms ha denunciat que Itàlia li va negar ahir l’entrada a un port de l’illa de Lampedusa per desembarcar tres persones que havia rescatat durant la nit al mar.

Òscar Camps, fundador de l’ONG, va explicar que va ser la mateixa guàrdia costanera italiana qui els havia demanat que anessin a socórrer aquesta embarcació, que navegava a la deriva i que va ser localitzada a “100 milles de la costa de Líbia”, és a dir, en aigües internacionals. Segons el cap de la missió, Albert Mayordomo, el Golfo Azzurro va rebre l’ordre de buscar l’embarcació dels immigrants, que va ser localitzada al cap de disset hores.

Després, “sorprenentment, Itàlia va negar l’entrada d’aquestes persones a Lampedusa”. Camps va criticar que tampoc Malta va oferir cap solució i que els dos països es remetien l’un a l’altre.

Paral·lelament, Proactiva Open Arms va denunciar que la tripulació d’un altre dels seus vaixells va ser intimidada per una patrulla de guardacostes libis, que van arribar a disparar per aconseguir que s’allunyés cap a Itàlia.

“Aquest matí, els guardacostes libis, finançats per Itàlia i la UE, ens han amenaçat d’una manera molt agressiva i ens han arribat a disparar per damunt dels nostres caps, a l’aire. El vaixell estava a 13 milles, fora de les aigües líbies [...]. Ha estat un acte deplorable”, va lamentar l’ONG, que va penjar un vídeo de l’incident a Twitter. Segons Camps, la Unió Europea du a terme una campanya contra les ONG al Mediterrani “utilitzant acusacions no provades o investigant les que no s’han volgut adherir al codi de conducta”. Camps es referia així al document que ha aprovat el Ministeri de l’Interior italià, amb el vistiplau de la Comissió Europea, amb l’objectiu de gestionar la crisi migratòria al Mediterrani.

Precisament, responsables de l’ONG catalana van firmar ahir a Roma el codi, rubricat també per tres organitzacions humanitàries més. Entre altres coses, el codi prohibeix a les organitzacions humanitàries accedir a aigües territorials de Líbia, fer-se detectar pels traficants de persones i permetre l’accés d’un policia armat a les seves embarcacions. “Tots diuen el mateix, que sospiten de les nostres activitats, que trafiquem [amb persones], que entrem en aigües líbies... Acusacions que no són certes, perquè, evidentment, totes les ONG que operen al Mediterrani treballen coordinades amb la guàrdia costanera italiana”, va puntualitzar el badaloní.

Vaixell retingut

Aquests incidents van tenir lloc després que un vaixell de Metges Sense Fronteres traslladés 127 immigrants rescatats al mar a dues naus de les autoritats italianes perquè aquestes naus els poguessin desembarcar a Lampedusa. Fa uns dies, Itàlia va retenir el vaixell d’una altra ONG sota l’acusació de “fomentar la immigració il·legal”.

LA FRASE

Els uns ens envien cap als altres. Això és una mostra més de la descoordinació a Europa
Òscar Camps
FUNDADOR DE L’ONG PROACTIVA OPEN ARMS

LA XIFRA

4
ONG
humanitàries que rescaten vides al Mediterrani han firmat el codi de conducta impulsat per Itàlia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona