Política

Trump, contra l’enemic comú

El president dels EUA considera EI i el terrorisme islamista el principal adversari d’Occident

També assenyala Rússia i Corea del Nord

Merkel reconeix que mantenen opinions diferents en temes “importants”

El president dels Estats Units, Donald Trump, apareix avui a la cimera del G-20 després d’un breu periple i un preàmbul intens de contactes polítics i missatges sucosos, atesa la seva personalitat vehement. Trump va visitar ahir Polònia i, a Varsòvia, va trenar un discurs sota el referent de la supervivència d’Occident envers “els enemics comuns” i “la voluntat” de sobreviure al terrorisme, a Rússia i a Corea del Nord, però també envers la “burocràcia” interna. Pel president nord-americà, Estat Islàmic és el principal enemic d’Occident.

Les seves paraules buscaven la complicitat política i econòmica de Polònia dins de la seva recerca de suports a la UE i per sobreposar-se al distanciament amb Brussel·les, Berlín i París, i va trobar una Varsòvia especialment receptiva, perquè també es troba relativament aïllada al continent.

Trump va subratllar en aquest país el seu compromís en la defensa dels aliats. En el marc de la lluita d’Occident per la seva supervivència, el president va destacar el paper de l’OTAN i va subratllar que el seu país ha demostrat, “no només amb paraules, sinó també amb accions”, que està “compromès” amb la defensa de “tots” els seus aliats, davant els dubtes que van sorgir en la cimera de l’Aliança Atlàntica del maig passat. I va instar els seus socis a “demostrar” que creuen “en el seu futur” invertint més en Defensa, fins al 2% del PIB, com ha fet Polònia. Trump va assegurar que, gràcies a la seva insistència, “milers i milers de milions” flueixen cap a l’OTAN i els aliats comencen a complir “justament i completament” amb les seves “obligacions financeres”. “Una Europa forta és una benedicció per al món”, va afirmar.

Rússia és una de les amenaces per a l’Aliança, va dir Trump en una roda de premsa conjunta amb el seu homòleg polonès, Andrzej Dubte, i va instar Moscou a cessar en les seves “activitats desestabilitzadores”, a deixar de donar suport a “règims hostils” com ara Síria i l’Iran, i a donar suport a Occident contra “l’enemic comú”, el terrorisme islamista.

També amb relació a Rússia, el president dels EUA va afirmar que el seu país està disposat a expandir la seva cooperació amb l’est d’Europa en matèria energètica perquè la regió no sigui mai més “ostatge” de Moscou a causa del subministrament de gas. “Els EUA s’han compromès a assegurar fonts d’energia alternatives” per a l’est d’Europa, va assegurar, i va oferir gas “barat”, sense condicionaments polítics.

Contra Estat Islàmic

Estat Islàmic (EI) és un altre d’aquests “enemics comuns”, va indicar Trump, que va advocar perquè Occident es mantingui unit i treballi per desproveir-lo “del seu territori, el seu finançament, les seves xarxes i qualsevol tipus de suport ideològic”. “Malgrat que nosaltres sempre donarem la benvinguda a nous ciutadans que comparteixin els nostres valors i estimin la nostra gent, les nostres fronteres sempre romandran tancades al terrorisme i l’extremisme de qualsevol tipus”, va afirmar.

A més, el president dels EUA va afirmar: “La nostra pròpia lluita en defensa d’Occident no comença al camp de batalla, sinó que comença en les nostres ments, en les nostres voluntats i en les nostres ànimes.”

Merkel discrepa

Al vespre, Trump es va reunir amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, abans de les reunions d’aquest cap de setmana a Hamburg, que acabaran diumenge. Merkel es va mostrar disposada a fer tot el possible per buscar acords en el G-20, però no amagarà les “dissensions”, sinó que “hi posarà nom”, unes negociacions que es preveuen molt complicades al voltant de la lluita global contra el canvi climàtic i el lliure comerç, i en què Washington es manté al marge de l’acord general.

En unes declaracions prèvies a una reunió a porta tancada, Merkel va reconèixer l’existència en la cimera d’opinions diferents en temes “importants”. Alemanya –va explicar– està convençuda que la globalització pot ser beneficiosa per a totes les parts i defensarà la importància del “lliure comerç amb regles justes”.

Després que els EUA sortissin de l’Acord de París, “hi ha discussions que no són gaire fàcils” amb Washington. “Seguim negociant per arribar a algun punt d’acord al voltant de la lluita contra el canvi climàtic”, va dir.

Les nostres fronteres romandran tancades al terrorisme i l’extremisme de qualsevol tipus
Donald Trump
president dels EUA
Seguim negociant per arribar a algun punt d’acord al voltant de la lluita contra el canvi climàtic
Angela Merkel
Cancellera d’alemanya

La UE i el Japó onegen la bandera del lliure comerç

Els líders de la Unió Europea i el Japó van arribar ahir a un acord polític sobre el seu tractat de lliure comerç, un pacte que encara s’ha de concretar en els aspectes tècnics però amb el qual esperen llançar un missatge comú contra el proteccionisme en vigílies de la reunió del G-20. “El Japó i la UE onejarem la bandera del lliure comerç” contra “les tendències proteccionistes”, va dir el primer ministre japonès, Shinzo Abe, al final de la cimera celebrada a Brussel·les. Abe va subratllar que l’acord, que uneix dos socis que copen el 40% del comerç i el 30% del PIB mundial, és un “èxit”. En la mateixa línia, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va assenyalar que l’acord ha estat possible perquè la cooperació es basa en “els valors compartits”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA