Política

El veterà líder centrista Bayrou, aliat de Macron, deixa el govern francès

El president remodela el gabinet purgant quatre ministres implicats en investigacions

El nou executiu, de tall continuista, s’amplia a cinc carteres

El govern d’irreprotxables de Macron ja no té sospitosos de corrupció, ni tan sols de mala praxi. El president francès va anunciar ahir la recomposició del seu executiu, que s’eixampla amb cinc noves carteres, hores després de viure el seu primer terratrèmol seriós des que va arribar a l’Elisi, saldat amb la sortida de quatre ministres.

Es tracta de Richard Ferrand, sospitós de tràfic d’influències i cofundador d’En Marxa! amb Macron, i els tres ministres del MoDem, partit amb què el cap de l’estat va concórrer en coalició a les presidencials: François Bayrou, líder de la formació; Sylvie Goulard i Marielle de Sarnez. Dinou eurodiputats del MoDEm són investigats per determinar si aquest partit va remunerar empleats propis amb fons del Parlament Europeu reservats a assistents de l’eurocambra.

“No els vull exposar”

Dos dels ja exministres –Goulard (Defensa) i De Sarnez (Afers Europeus)– figuren entre els investigats, mentre que Bayrou es veu apartat en tant que president del MoDem. Fins ara dirigia l’influent Ministeri de Justícia, però la seva posició al si de l’executiu s’havia anat degradant. Precisament arran d’informacions aparegudes sobre la investigació al seu partit, que el van portar a pressionar personalment la premsa i a ser amonestat en públic pel primer ministre, Édouard Philippe. En roda de premsa, Bayrou va recordar ahir l’incident, assegurant que una de les raons de la seva dimissió era poder tornar a tenir “llibertat de paraula”, però va mostrar-se lleial al cap de l’Elisi. “No vull exposar el president ni el govern, als quals dono suport, a campanyes de mentides”, va relatar. Philippe li va agrair el gest. “Ningú ha estat imputat en aquest afer, no podrem tenir un sistema eficaç si una acusació permet destituir algú.” Tot i les bones paraules, el cordó sanitari entre Macron i qualsevol rastre de no exemplaritat es consumava amb severitat. A Bayrou el relleva la socialista Nicole Belloubet (62 anys), membre del Consell Constitucional des del 2013. Defensa l’agafa també una dona, Florence Parly, exsecretària d’estat socialista entre el 2000 i el 2002. “El nou govern està en la mateixa línia que el primer”, va reblar Philippe.

La dreta s’escindeix en dos grups a l’Assemblée

albert lladó romero

Els Republicans, el principal partit de l’oposició a França, van escriure ahir un nou capítol de la descomposició política que ha seguit a l’ascens de Macron. El diputat Thierry Solère va anunciar que la dreta tindrà dos grups parlamentaris diferents a l’Assemblée Nationale. Macron ja va dividir hàbilment el socialisme (primer, presentant-se per lliure a les presidencials i absorbint, després, els vots del seu electorat social liberal) i també ha sabut ajudar al desmembrament conservador. Va nomenar un cap de govern de la dreta i va ampliar l’opa amb dos ministres més. Solère, proper al primer ministre, Édouard Philippe, va anunciar que la vocació del nou grup és ser “constructiu i independent”. També va indicar que no comparteix la lògica d’una oposició sistemàtica al govern, com proposa l’ala més reaccionària de la formació. La nova bancada, que anirà en coalició amb la centredretana UDI, tindrà entre 30 i 40 diputats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

hongria

Milers de persones es manifesten contra Orbán en un feu del seu partit

barcelona
estat francès

Xi Jinping arriba a París per tractar els conflictes entre la Xina i la UE

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que farà gratuïta l’educació de 0 a 3 anys

SANT FELIU DE GUÍXOLS
POLÍTICA

ERC fa una crida a concentrar el vot progressista

BANYOLES
guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

barcelona
POLÍTICA

Junts vol fer auditories de l’habitatge per ajustar l’oferta i la demanda

PUIGCERDÀ
política

El PP duu a Salou l’intent de quedar-se amb tot el vot de Cs

barcelona
política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona
política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona