Política

En directe

Cloenda del 39è Congrés Federal socialista

El PSOE proclama Sánchez secretari general

El Partit Socialista clausura el seu 39è Congrés amb l’aprovació de la nova Executiva Federal

La cúpula de Sánchez, paritària per la mínima i sense crítics

El PSOE clausura aquest diumenge al migdia el seu 39è Congrés Federal amb la proclamació del guanyador de les primàries, Pedro Sánchez, com a nou secretari general.

Milers de militants (8.000 segons l’organització) omplen el pavelló 3 de la Fira de Madrid (Ifema) per escoltar el discurs de cloenda de Sánchez. Entre els assistents no hi són ni la presidenta andalusa, Susana Díaz, ni tampoc el fins ara president de la comissió gestora, l’asturià Javier Fernández. Sí que hi són el president valencià, Ximo Puig; el líder socialista extremeny Guillermo Fernández Vara, i l’aragonès Javier Lambán.

L’acte ha començat amb la presentació dels membres de la nova l’executiva dissenyada pel líder socialista, formada per 49 persones (29 homes i 20 dones) i que només inclou una veu discordant, Patxi López.

La llista de Sánchez ha estat avalada per 674 vots dels 1004 delegats d’aquest Congrés, el 70,5%. Hi ha hagut 274 vots en blanc i 8 nuls. El Comitè Federal també ha quedat aprovat amb un 70% dels vots.

La nova direcció està formada sobretot per afins al nou líder socialista, com la president del partit, Cristina Narbona; la vicesecretària general, Adriana Lastra, i el secretari d’Organització, José Luis Ábalos. A la llista només hi ha un representant d’altres corrents interns: l’exlehendakari Patxi López, rival de Sánchez a les primàries. La nova executiva té vuit membres andalusos, però cap d’ells fidel a la secretària general del PSOE-A i també candidata a les primàries, Susana Díaz. De fet, la presidenta andalusa ha declinat demanar a Sánchez cap quota en la nova cúpula socialista.

La cúpula de Sánchez respecta per la mínima el criteri de paritat del 40% al qual s’havia compromès Sánchez. Les 20 dones representen el 41 per cent del total.

Executiva Federal del PSOE

- Presidenta: Cristina Narbona - Secretari general: Pedro Sánchez -Vicesecretària general: Adriana Lastra - Secretari d’àrea d’Organització: José Luis Ábalos.

D’ell dependran els secretaris executius Santos Cerdán (Coordinació Territorial), Francisco Salazar (Acció electoral), José Antonio Rodríguez (Dinamització d’Agrupacions Locals) i Javier Izquierdo (Formació). - Secretària d’àrea d’Igualtat: Carmen Calvo, que treballarà amb la secretària executiva per a la violència de gènere Susana Ros. - Secretari d’àrea de Política Federal: Patxi López. - Portaveu: Óscar Puente. - Secretària d’àrea de Relacions Institucionals i Administracions Públiques: Alfonso Gómez de Celis.

Amb ell treballarà la secretària executiva de Funció Pública, Isaura Leal. - Secretari d’àrea per a la Transició Ecològica de l’Economia: Hugo Morán.

D’ell dependran els secretaris executius Concepción Andreu (Món rural), Francisco Boya (Muntanya) i Pedro Casares (Transports i infraestructures). - Secretari d’àrea d’Agricultura, Ramaderia i Pesca: Manuel González.

Treballarà amb la secretària executiva de Pesca, María Luisa Faneca. - Secretària d’àrea de Polítiques Migratòries i de l’Exterior: Maria Luisa Cancela.

El secretari executiu de política de refugiats serà Luc André Difou. - Secretària d’àrea d’Ordenació Territorial i Polítiques d’Habitatge, Beatriz Corredor. - Secretària d’àrea de Cohesió i Integració, Nuria Parlon.

Amb ella treballaran els secretaris executius Maria Luisa Carcedo (Sanitat i Consum), Begoña García-Retegui (Serveis Socials, Dependència i Discapacitat), Iban García del Blanco (Cultura i Esports) i María Luz Martínez Seijo (Educació i Universitats). - Secretària d’àrea de Política Municipal: Susana Sumelzo.

De la seva Secretaria dependran les secretaries executives en mans d’Alejandro Soler (adjunt de Política Municipal), José Vélez (Petits Municipis), Vicent Torres Guasch (Províncies, Cabildos i Consells). - Secretari d’àrea de Relacions Internacionals: Héctor Gómez.

A la seva àrea estan Iratxe García (UE) i Belén Fernández (Cooperació al desenvolupament). - Secretària d’àrea de Moviments Socials i Diversitat: Mónica Silvana.

Els secretaris executius de la seva àrea seran María Jesús Castro (Grans) i Ignacio López (Moviments Socials). - Secretària de Política Econòmica i Ocupació: Manuel Escudero.

Amb ell treballaran els secretaris executius Toni Ferrer (Ocupació i Relacions Laborals), Carlos Ruiz (Indústria, Comerç i Turisme), Milagros Tolón (Economia de les Ciutats) i Magdalena Valerio (Seguretat Social i Pacte de Toledo). - Secretari d’àrea d’Emprenedoria, Ciència i Innovació: Francisco Polo. - Secretari d’àrea d’Estudis i Programes: José Félix Tezanos. - Secretari d’àrea de Transparència i Democraciaz Participativa: Odón Elorza. - Secretari d’àrea de Justícia i Nous Drets: Andrés Perelló.

Amb ell treballaran els secretaris executius José Manuel Rodríguez Uribe (Laïcisme) i Fernando Martínez (Memòria històrica).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera