Política

generalitat

cas palau

El govern facilita l'acusació del consorci contra Osàcar

L'ens que gestiona el diner públic del Palau aprova per 5 vots a 4 formular acusació contra CDC en el judici del cas Millet

Carulla admet que ha quedat provat el cas de finançament il·legal del partit

Moviment estratègic per a una decisió política sense precedents. El govern de la Generalitat va decidir ahir abstenir-se en la votació que va tenir lloc en el Patronat del Consorci del Palau de la Música –ens que gestiona les aportacions de diner públic a la institució– circumstància que es traduirà en el fet insòlit que un govern acusarà un membre d'un partit que li dona suport en un judici per un cas de corrupció política. L'abstenció dels tres representants del govern i el vot dividit dels membres de l'Orfeó Català representats al consorci va fer que el resultat de la votació fos favorable a acusar l'extresorer de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Daniel Osàcar, en el judici pel cas de l'espoli del Palau de la Música.

A favor de formular l'acusació van votar els dos representants de l'Ajuntament i de l'Estat i el vicepresident de l'Orfeó, Àlex Robles, mentre que els quatre membres restants de l'Orfeó, amb la presidenta Montserrat Carulla al capdavant, hi van votar en contra. Els tres representants del govern es van abstenir per, segons va dir el secretari general del Departament de Cultura, Pau Villòria, ser coherents amb la votació que va tenir lloc la setmana passada al Parlament, on va prosperar la petició de demanar que el consorci s'adhereixi a l'acusació que fa la fiscalia contra Osàcar. En aquella votació, ERC va votar a favor de formular l'acusació i el PDeCAT es va abstenir.

La votació d'ahir va tenir lloc pocs minuts després que el govern de la Generalitat es reunís i que el conseller de Cultura, Santi Vila, anunciés als periodistes que es rectificava la posició adoptada la setmana passada de votar-hi en contra i s'optava per l'abstenció. El conseller va assegurar que s'havia actuat de manera “coherent” amb la “defensa dels interessos del consorci”.

L'acord al si del consorci tanca mesos de tibantor entre els representants públics de les diverses administracions representades en aquest ens, sobretot entre els de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, i també clou una setmana de desavinences obertes entre els dos partits que donen suport al govern, el PDeCAT i ERC.

Aquesta tibantor va quedar palesa en la reunió d'ahir, on es van viure moments de “tensió”, segons va relatar el regidor Jaume Asens, que, amb Joan Llinares, hi va representar l'Ajuntament. A la sortida de la reunió, Asens va mostrar un tarannà conciliador i va agrair “l'acte de responsabilitat de la Generalitat i l'Estat” de facilitar l'acusació.

El vot contrari a acusar Osàcar va ser defensat per las presidenta, Montserrat Carulla, que va lamentar que una vegada més el Palau sigui objecte d'una batalla política pel cas de l'espoli. En la seva intervenció, Carulla va reconèixer obertament que durant el judici s'han aportat proves suficients per demostrar l'existència de finançament il·legal de CDC associat a l'espoli del Palau. Fonts del PDeCAT van argumentar que el govern va actuar en coherència amb la votació del Parlament.

I ara, una filigrana processal

El judici pel cas Palau es reprèn demà divendres amb la intervenció de les defenses que han de dir si modifiquen els seus escrits de defensa provisional o els modifiquen. La setmana passada va ser el torn de les acusacions i, en aquesta lògica de les coses, l'advocat del consorci ja no podria tornar a intervenir en aquest tràmit per donar curs al mandat que va rebre ahir de la institució d'acusar Osàcar. Tot i això, s'espera que des del tribunal es maniobri per permetre que l'advocat del consorci es pronunciï en aquest sentit i, sempre que s'adhereixi al que ja va demanar el fiscal i no introdueixi nous principis acusatoris, s'entendrà que no sotmetrà l'acusat Osàcar a cap situació d'indefensió processal perquè l'acusació ja és coneguda. Una segona possibilitat és que l'advocat de consorci aprofiti el tràmit dels informes finals per anunciar-hi que s'adhereix a la posició del ministeri públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona
estats units

La Fiscalia vol més multes per a Trump per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
política

Vergés: “Apostem per un turisme de qualitat i desestacionalitzat”

capmany
GIRONA

El PSC proposa desencallar “infraestructures bàsiques” a la demarcació

GIRONA
GIRONA

La CUP defensa “passar a l’ofensiva” pels drets lingüístics

GIRONA
guerra a europa

Els EUA acusen Rússia d’usar armes químiques contra les forces ucraïneses

barcelona