Política

JOSEP PARERA

ALCALDE DE LA LLACUNA (CIU)

“El turisme és el nostre motor econòmic”

“Estan malament però no hem malbaratat; la despesa calia per donar serveis”

“Vam convidar ERC a entrar al govern i fins ara cap problema”

“El dia que no tingui il·lusió seré el primer a dir que me'n vaig”

Quins projectes tiren endavant aquest mandat?
Nosaltres ens basem amb les subvencions que rebem sobretot de la diputació. Amb els quals farem un arranjament important de camins, arreglarem el clavegueram que tenia mancances importantíssimes a la zona del Camp del Santacana. També volem fer una passeig per a vianants des de la Llacuna fins al nucli de Torrebusqueta perquè es pugui passejar de forma digna i amb seguretat fins a la piscina i aquell sector.
Una part anirà a serveis...
Sí, vaig entrar d'alcalde hi havia 14 unitats d'actuació al municipi sense desenvolupar però amb un 40% construït. Va ser un problema grandiós per a l'alcaldia. S'havia d'haver posat tots els serveis i després donar llicencies perquè hi ha carrers sense asfaltar, la situació de l'aigua és precària, el clavegueram desastrós... en zones on hi ha gent que hi viu tot l'any. No vull criticar els que han passat però és una patata calenta sobre la taula. Ho hem anat fent i ara en queden dues en les quals estem treballant. Aquest any s'ha de començar la zona de la piscina.
Treballen per recuperar el castell de Vilademàger. En quin moment està?
Sí, l'any passat vam fer una actuació importantíssima per arranjar la Torre de l'Homenatge, que amb els anys s'estava deteriorant i era una llàstima que caigués. Vam poder donar-hi un impuls. També s'ha fet una feina importantíssima a l'entorn, a la zona arqueològica. El dia de l'aplec del castell explicarem totes les obres que s'hi han dut a terme.
S'hi donarà un ús turístic?
Sí. El turisme és el motor econòmic. A la Llacuna el 90% és turisme. I ho fem tot per donar una oferta millor. Cada cap de setmana s'omplen 150 places de turisme rural i hem de fer que el poble estigui digne per visitar-lo, s'hi puguin fer excursions. El turisme que ve a la Llacuna en valora el clima, el confort, s'hi troba bé. Però si no ho potencies amb serveis... En el mateix sentit també vam inaugurar l'any passat un edifici on hi ha l'oficina de turisme, una sala d'exposicions, la biblioteca , el Centre d'Estudis Llacunencs i el museu de recerques arqueològiques.
Com està ara l'Ajuntament econòmicament?
Malament. Però no hem fet cap malbaratament. Havíem d'arranjar el poble perquè fos digne. La despesa era necessària per donar serveis. Hem reduït despesa i amortitzem el deute.
La Llacuna va aparèixer entre els ajuntaments que més tardaven a pagar proveïdors. S'ha revertit la situació?
S'ha anat arreglant, perquè ara si no tinc una subvenció i els diners per fer una obra no la faig. El tema està que quan va esclatar la crisi nosaltres estàvem en ple desenvolupament, amb els carrers aixecats perquè no hi havia gas, ni aigua, ni clavegueram gairebé. La Generalitat va deixar de pagar, l'ACA ens devia 400000 euros i una empresa que feia obres va desaparèixer. No ha sigut fàcil.
Van formar un govern d'unitat amb ERC. Funciona?
Fa vint anys que soc alcalde i sempre hem sortit per majoria. Aquest cop vam convidar ERC a entrar al govern. Si funciona bé? Doncs fins avui cap problema. Demà no ho sé. No teníem cap necessitat de pactar perquè vam guanyar per majoria . És la primera vegada que comparteixo govern amb regidors d'altres grups. Repeteixo que fins avui cap problema.
Es tornarà a presentar?
Bona pregunta. Queden coses per fer. D'aquí al final de mandat no ho sé... D'aquí un any podré respondre. En tinc més ganes que menys ganes. Puc dir que no m'he cansat, i el dia que senti que no tinc il·lusió seré el primer a dir que me'n vaig.
Com veu la vegueria del Penedès?
Nosaltres antigament ja estàvem a Vilafranca. Fem frontera amb el Penedès i ens hi sentim còmodes. Ara, la vegueria està de nom però a la pràctica costarà de posar en funcionament. A més, quan funcionin les vegueries hauran de desaparèixer les diputacions. I actualment la diputació és la font d'ingressos desl ajuntaments.
Quin paper han de tenir els ajuntaments en el procés d'independència de Catalunya?
Jo soc alcalde de tots, al meu poble . Però hem de reconèixer que Catalunya en la forma que estem ara és complicat... Estem encallats i ni endavant ni endarrera. La meva opinió és que tant de bo les coses es facin be i si es fan be en sortirem tots guanyant. Però per fer-ho be hem d'anar molt units. Si no, difícilment es podrà fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista