Política

Colau i De la Serna abordaran dijous el futur de la Sagrera

L'alcaldessa de Barcelona i el ministre de Foment es reuniran a Madrid amb el futur incert de l'estació del TAV damunt la taula

El projecte no entra en el pla inversor anunciat per Rajoy

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, es reuniran la setmana vinent a Madrid amb el cadàver de l'estació de la Sagrera damunt la taula. Les obres del que ha de ser la gran terminal de l'alta velocitat a Barcelona estan aturades des de finals del 2015 i sense data de represa, i encara menys ara, després que el projecte no s'hagi inclòs entre el paquet inversor per a infraestructures que dilluns va anunciar Mariano Rajoy a Barcelona.

L'existència de la trobada la desvela la mateixa Ada Colau en una entrevista que El Punt Avui publicarà diumenge, en què l'alcaldessa no estalvia adjectius per qualificar l'omissió de Rajoy: “Indignant, lamentable, una vergonya.” L'alcaldessa sosté que el govern espanyol no pot fer l'orni amb aquest tema perquè el seu govern ja en va parlar amb la ministra Ana Pastor i la cosa va quedar en “bones paraules” i res més.

L'oblit de la Sagrera també ha creat indignació en el govern de la Generalitat, que a través del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va anunciar ahir –en una entrevista publicada a aquest diari– que es demanarà la convocatòria urgent del consell d'administració de l'empresa que gestiona les obres, on hi ha representada l'administració estatal, de forma majoritària, amb el Ministeri de Foment, Adif i Renfe, i també la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. L'última vegada que es va reunir el consell d'administració d'aquesta societat va ser el 7 de juny de l'any passat, tres anys després de la primera reunió i quan ja feia més de mig any que les obres s'havien paralitzat.

De resultes d'aquella trobada es va acordar crear una comissió executiva encarregada de fer un seguiment del projecte amb el compromís de reunir-se una vegada al mes, una circumstància que no s'ha complert. En la reunió del juny Adif també va adquirir el compromís, encara no complert, de reprendre les obres de la llosa de fonamentació.

Irregularitats

En la reunió del juny de l'any passat es va explicar que l'aturada de les obres obeïa a diverses irregularitats financeres que han acabat derivant en una investigació judicial i la investigació de catorze alts càrrecs d'Adif pels delictes de malversació de fons públics, falsedat documental i suborn. Aquests catorze alts càrrecs van ser detinguts a finals de juny de l'any passat en el transcurs d'un escorcoll ordenat pel jutjat. La investigació pretén determinar els pagaments irregulars que s'haurien fet, i que podrien arribar a 84 milions d'euros de sobrecost, segons una primera auditoria interna d'Adif.

Aquesta quantitat podria ser molt superior si acaben sent bones les dades d'un informe del Tribunal de Comptes que eleva fins a 133,8 milions d'euros les quantitats pagades irregularment i posa de manifest “greus incidències” en l'execució de set contractes. Segons va informar ahir el diari El País, una de les actuacions analitzades és un contracte de construcció dels accessos a la Sagrera, en què l'abril del 2014 ja s'havien pagat 77 milions d'euros, quan l'obra tenia un valor de 58 milions. El sobrecost s'hauria justificat amb una ampliació del projecte o amb obres complementàries que no s'haurien justificat.

LA FRASE

La Sagrera és indignant i una de les grans vergonyes d'aquesta ciutat, una ferida oberta
Ada Colau
Alcaldessa de BARCELONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona