Política

Municipal

CiU va rebutjar un acord sobiranista a Sant Vicenç

El govern de Miquel Àngel Martínez també estudiava repetir el pacte de l'anterior mandat amb el PSC

L'oposició reclama que es facin públiques les condicions del document firmat d'amagat amb el PP

A un sol regidor de la majoria absoluta, CiU de Sant Vicenç de Montalt tenia altres opcions per formar govern. Els dos edils tant d'ERC com del grup independent 9 Sant Vicenç van oferir en diverses ocasions un acord sobiranista conjunt a l'alcalde, Miquel Àngel Martínez. Una proposta que no va prosperar tot i la insistència dels dos grups. “Va haver-hi dos intents de pactar, però CiU no va voler tancar res amb nosaltres”, lamenta el regidor republicà Enric Pardo, que assegura que es va deixar de banda aquesta possibilitat per una “qüestió personal”. En aquest mateix sentit, des de 9 Sant Vicenç, el regidor Jaume Arcos critica que els convergents hagin acabat “caient als braços del PP” quan ells estaven disposats a donar estabilitat al govern municipal. Tot i que CiU va sondejar ERC per separat, els republicans consideraven que era imprescindible que, si havien de tancar un acord, havia d'incloure també els independents que lidera Arcos.

Una altra de les possibilitats que hi havia sobre la taula de l'alcalde era repetir l'acord que van subscriure durant l'anterior mandat amb el PSC. El portaveu socialista, Xavier Sandoval, admet que les negociacions feia més d'un any que duraven amb reunions intermitents. L'ultimàtum va arribar quan Miquel Àngel Martínez els va convidar a entrar-hi amb una única condició, que també ho fes el PP. “Nosaltres sempre hem dit que som un partit de govern però no a qualsevol preu i menys amb el PP”, defensa Sandoval, que considera que ja s'han trencat les converses definitivament. Una situació semblant s'ha donat també amb l'únic regidor que té l'Ajuntament de Ciutadans, Benito Pérez, que va ser temptejat per esbrinar si estaria disposat a entrar en el joc polític o preferia quedar-ne al marge, com ha acabat passant.

D'amagat i en secret

Tot i que l'alcalde de Sant Vicenç de Montalt insisteix en l'oferiment a l'oposició i en la voluntat de sumar més suports polítics, amb l'únic que de moment s'ha entès és amb el PP. Un acord que s'hauria signat d'amagat el 26 de novembre passat i que els dos socis es resisteixen a ensenyar. Mentre que algunes veus convergents apunten que potser no hauria estat necessari un pacte d'aquestes característiques si ja hi havia bona entesa entre totes dues formacions, els grups de l'oposició reclamen que es faci públic el document i es reveli quines són les condicions que s'han acordat per escrit. “A canvi de què, el PP es quedarà a l'oposició i dirà que sí a tot?”, critica Sandoval, però també Arcos, que considera que aquest secretisme “fa de mal pensar”. “Ens preocupa aquesta doble moral de CiU: per un costat diuen que són sobiranistes però en lloc d'actuar en conseqüència pacten amb un partit enemic del procés”, hi afegeix el republicà Enric Pardo.

LA DATA

26.11.2016
És el dia
que es va signar d'amagat l'acord entre Miquel Àngel Martínez (CiU) i Jacobo García-Nieto (PP).

LA FRASE

Estaven disposats a donar estabilitat al govern local però CiU ha preferit caure als braços del PP
Enric Pardo
regidor d'erc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona