la contra

El «talante» (tarannà)

Els viatges de plaer no són excusa per a la situació en minoria del principal grup de l'oposició en el ple

Tindrem suport municipal a la consulta sobre la independència de Catalunya que organitza la «societat civil», diverses circumstàncies diferents però convergents han propiciat que el ple de l'Ajuntament adoptés l'acord de suport a la consulta en la segona votació.

La primera circumstància ha estat el canvi de sentit del vot d'ICV. Legítim, naturalment, però sorprenent perquè en un mes el canvi ha estat sobtat. Les motivacions de fons, ells i elles les deuen saber, però no deixa de sorprendre que no fa pas gaire més de 10.000 (deu mil!) signatures reclamaven una altra consulta per un tema de competència municipal i sembla que llavors no els plaïa fer-ho. Governança i participació. Gossera i independència són coses diferents, naturalment, són casos diversos, i tant! Però les prioritats de cadascú són respectables i si algú està per la independència i ho té com a prioritat és del tot respectable i fins tot desitjable, però la mateixa importància pot tenir la lluita per mantenir la gossera a Vilanova (jo en sóc contrari). La transcendència de la independència és superior a la del gossos? No hi ha paràmetres per mesurar això. En fi, governança i participació. I fins i tot diria que el mateix dia i en urnes separades, per descomptat, es podrien fer les dues consultes.

Segona circumstància, el talante del grup socialista, que per evitar l'empat i el vot de qualitat de l'alcalde fan marxar un regidor de la sala. (Unes versions diuen que al regidor que va marxar ja li anava bé el tema de la consulta i altres encara parlen de corredisses entre alguns regidors per veure qui marxava). Al·leguen els socialistes que l'absència d'un regidor de CiU feia que el ple en conjunt estigués a favor de la consulta però no en nombre de regidors. El vot, ara per ara, als ajuntaments és indelegable, personal i intransferible i no hi ha vot ponderat en el ple. Que el PSC no vulgui que l'alcalde es trobi en la tessitura de desempatar amb el vot de qualitat em sembla bé per no fer-li passar un mal tràngol, però justificar-ho dient que a CiU els manca un regidor que encara no ha estat nomenat em sembla una excusa de mal pagador sobretot per com s'ha arribat a aquesta circumstància.

Hi ha una norma no escrita però de cortesia parlamentària que fa, per exemple, que Rajoy no vagi mai a votar si Zapatero no pot fer-ho per obligacions d'Estat, fins i tot si hi ha un diputat malalt i justificadament no pot votar, algun membre de l'altre grup se'n va al lavabo i llestos (no sempre és així, eh!). I, fins i tot, ara, al Parlament de Catalunya ja s'ha permès una delegació de vot en temes molt especials. No és el cas de Vilanova. La manca d'un regidor de CiU és la conseqüència d'un dels casos de frivolitat política més evidents de la història del municipalisme a la capital del Garraf. Si el regidor Vidal en agafar-se un any sabàtic (en té tot el dret i quina enveja, Josep!) hagués plegat perquè sabia que no aniria als plens no hagués passat res i ara CiU tindria els regidors que van obtenir a les eleccions, però si a més és llegenda urbana mai desmentida que no va plegar en el seu moment perquè no entrés Francesc Esquiu (UDC) el tema ja és més surrealista i per tant no mereixia en absolut el toc de talante del PSC llevat que vulgui ser una primera picada d'ullet per preparar el futur amb hipotètiques aliances si les xifres es compliquen i les matemàtiques són més complexes que ara.

Que l'Ajuntament doni suport o no a la consulta m'és ben igual. Més aviat, indiferent, perquè en aquest cas no serveix per res però m'hagués semblat millor que haguessin hagut d'anar a una tercera votació –potser la Iolanda s'ho hagués repensat una altra vegada– per «fer pagar» la frivolitat que ha tingut el grup de CiU en la substitució tardana del regidor Vidal.

El tarannà obert i políticament correcte (que sembla que és el que volia demostrar el grup socialista) es pot aplicar quan la situació ve donada per causes alienes a la voluntat dels implicats. Els viatges de plaer per mi no entren en aquestes causes. O sí que hi entren?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES