Política

SANTI BRUCH

ALCALDE DE LA POBLA DE CLARAMUNT (CDC)

“La prioritat és acabar el POUM”

“El nou planejament permetrà pacificar la carretera i això canviaria un 100% la qualitat de vida”

“El comerç local està gairebé desapareixent, la gent agafa el tren o el cotxe i va a comprar a Igualada”

Deu anys a l'alcaldia
Bruch va entrar com a regidor el 2003 i va accedir a l'alcaldia el 2006 substituint l'anterior alcalde, Jaume Armenteras, en un “relleu pactat” que considera que va ser positiu perquè “no és el mateix ser regidor que alcalde”. “L'alcalde és l'últim responsable de tot”, diu. Ara fa deu anys que va assumir la responsabilitat. Combina la feina a l'alcaldia amb la de vicepresident del Consell Comarcal de l'Anoia i recentment també president del PDECat a la comarca. És arquitecte de professió.
És alcalde des de 2006. Quin balanç en fa?
Els primers anys van ser molt bons. En el mandat de 2007 a 2011 es va començar a notar la recessió però sobretot es va notar a partir de 2010 i 2011. Encara vam fer obres del PUOSC i de subvencions de la Generalitat i l'Estat i vam poder fer obres importants. De 2011 a 2015 s'ha anat complicant, sobretot al 2014. Es controla molt el que fem els polítics, també perquè ha sortit tot el tema de la corrupció. La gent és molt més crítica amb tot el que té nom de polític. Crec que això tampoc és bo. En el mandat actual això es nota. Hi ha un control desmesurat. Som el país del pèndol, passem del “no passa res” a això. Un ajuntament d'un poble petit no deixa de ser una empresa familiar, i al cap de quatre anys la família et vota si continues o no. I s'han de gestionar les emocions.
Quines són les prioritats del mandat actual?
Tenim una prioritat immediata que és acabar el POUM. Fa quasi vuit o nou anys que el tenim engegat. Sempre s'allarguen en el temps. A més, hem tingut una problemàtica amb l'empresa Novalia, antiga paperera que ara es dedica a la fabricació de pèl·let. Una part dels terrenys que queden afectats pel POUM són d'ells. Hem tingut litigis, i fins i tot hi ha hagut una querella criminal tot i que ara l'empresa l'ha retirada. Es va fer una normativa que establia que havien de passar de fuel a gas, es va impugnar la normativa i se'ns va acusar de prevaricació. Finalment, hem hagut de retirar la normativa. Hi ha hagut una batalla. El poble s'ha revolucionat. Però ara estem en vies de diàleg i això ens ajudarà a tancar el POUM i a donar un temps perquè es faci el trasllat de l'empresa al polígon.
Què es farà amb aquest espai?
On hi ha l'empresa es qualificaria de zona verda i tindria els mateixos metres al polígon. Això a la vegada ens permetria traslladar la carretera a l'altre costat del riu i treure el trànsit de vehicles, entre 9.000 i 10.000 al dia. L'objectiu és pacificar la carretera C-244 perquè quedi com un passeig. Canviaria un 100% la qualitat de vida del poble. Per això és important aprovar el POUM.
L'Ajuntament està sanejat econòmicament?
Sí, tenim un endeutament d'un 10% o un 15%. Tenim una càrrega financera de 150.000 euros amb un pressupost de tres milions. Ens titllen potser de massa austers però vam trobar un ajuntament sanejat i el volem deixar sanejat. També tenim un dels polígons més importants de la comarca i això dóna molts diners pels impostos directes o indirectes.
Quina és la situació de l'atur?
Estem dins els paràmetres de la comarca de l'Anoia. Havíem arribat al 20% i ara devem estar al 15% o 16%. Hi ha un atur encara elevat. Però tenim un polígon industrial i un servei d'ocupació que funcionen. Estem molt a prop d'Igualada i tenim les connotacions que tenen l'Anoia i la capital. Els problemes de la capital també són els nostres problemes.
En quin sentit?
El comerç local aquí està gairebé desapareixent. La comunicació és tan ràpida i tan directa que la gent agafa el tren o el cotxe i se'n va a comprar a Igualada. És un problema. A la vegada ser a prop d'Igualada té avantatges, com ara l'accés a serveis com per exemple l'hospital.
Què va passar amb l'IBI?
Vam fer la revisió cadastral el 2009 perquè feia vint anys que no la fèiem. Es va començar a aplicar el 2010. Però des de llavors els valors han baixat molt. Vam demanar una revisió al cadastre i ens van respondre que els abaixarien un 15% a tothom. Ho vam acceptar. I un cop fet això, vam decidir abaixar el valor de l'impost un 10%. Però quan va ser l'hora d'aplicar-ho, el secretari es va equivocar. I el que hem fet és aprovar un nou gravamen amb una reducció del 15%. Ha tingut conseqüències perquè el secretari ha decidit marxar a un altre municipi. Ara estem sense secretari. Estem buscant perquè hem de fer el pressupost i el compte de liquidació i sense secretari no es pot fer. És difícil. Vam habilitar una persona a corre-cuita perquè s'han de fer nòmines, si ve alguna persona a empadronar-se què fem? Però ho van denunciar i vam haver d'anul·lar el ple. Crec que han fet un mal favor al poble perquè era una cosa temporal i amb intenció que abans de final d'any estigui resolt.
Com veu la vegueria del Penedès?
A l'Anoia centre i sud vam estar d'acord a anar al Penedès. Però volem donar valor a la zona de l'Anoia. El Garraf té una problemàtica que no té res a veure amb la que tenim aquí. M'agradarà veure quan es fa perquè el Parlament té al cap altres coses que les vegueries. Ara, un cop situats en aquesta vegueria, caldrà veure si anirà a la demarcació de Barcelona o a la de Tarragona perquè la Diputació de Barcelona és la que més diners té. No és el mateix i s'ha de dir.
Quin paper tindran els ajuntaments en el procés per la independència de Catalunya?
El paper clau serà als ajuntaments. Els alcaldes i regidors haurem de fer un pas endavant. M'agradarà veure quin paper tindran els funcionaris. Sabem el que hem de fer. Però hem de tenir clar que ens la juguem. Diuen que no passarà res i jo crec que sí que passarà. Perquè a Espanya no els fa gens de gràcia que marxem perquè saben que econòmicament no és el mateix amb el motor econòmic de Catalunya que sense. Ara, ha arribat un moment que això no es pot aguantar. Ens l'hem de jugar perquè si no, no hi haurà referèndum. El que no podem fer és tornar a fer un 9-N. I després haurem de veure què surt.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]