Política

L'ANC dóna suport a anul·lar els judicis franquistes

L'entitat també fa costat al Parlament perquè aprovi la Proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme

El Secretariat Nacional de l'ANC ha aprovat aquest dissabte a Prats de Lluçanès una declaració de suport a la iniciativa de la Comissió de la Dignitat d'anul·lar els judicis franquistes. També ha donat suport al Parlament de Catalunya perquè aprovi la proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, així com al Govern perquè pugui portar a terme les actuacions jurídiques i de memòria històrica que pertoquin.

L'entitat ha considerat, segons ha explicat a través d'un comunicat, que “aquesta iniciativa legislativa és pionera arreu de l'Estat espanyol i què no hauria de ser única”. Per aquesta raó, l'Assemblea ha anunciat que farà arribar “aquesta resolució a totes aquelles entitats ciutadanes de dins i de fora de Catalunya que treballen per denunciar els horrors de la fosca nit del franquisme”.

L'ANC ha subratllat que la lluita contra el franquisme “no és ni ha de ser patrimoni exclusiu de l'independentisme”. Per això, ha considerat que la proposta “de certificar la nul·litat i els fets il·lícits judicials del període franquista” agermana a tots els pobles que van patir la Guerra Civil. A més, ha afirmat que “és un pas endavant en la normalització democràtica de l'Estat espanyol i en la construcció de la necessària memòria històrica pendent, especialment per a aquells col·lectius ferotgement perseguits: catalanistes, comunistes, maçons, jueus, entre els que ho foren per les seves idees, i de molts altres que ho foren per la seva religió, tendència sexual o singularitat física”.

L'entitat ha recordat que als arxius oficials de l'Estat encara hi ha molts documents protegits i que encara es poden fer “amb grans dificultats tècniques” descobertes i estudis de les fosses i que encara queden molts judicis per avaluar. L'ANC ha reiterat que “cal que es faci justícia sobre els delictes comesos i d'aquells hereus del franquisme que ho estan encobrint i que actuen ara impunement”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden diu que deixarà d’enviar bombes i munició a Israel si envaeix Rafah

barcelona
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una carta contra la “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona