Política

RAFEL DOMÍNGUEZ

ALCALDE DE TORTELLÀ (IDT - CP)

“Calia canviar unes dinàmiques”

Assenyala que només d'entrar al consistori han hagut d'afrontar algunes situacions complicades

Apunta com a prioritària la posada en marxa de projectes perquè els joves no hagin de marxar del poble

Botiguer de sentiment socialista.
Rafel Domínguez (1964) va arribar a la Garrotxa fa uns 30 anys, provinent de Barcelona. Havia militat a la Joventut socialista, però ja fa temps que no és de cap partit, tot i que es considera ideològicament proper al socialisme. Es va presentar a les municipals al capdavant d'una llista en què ningú té carnet polític. Ha estat animador sociocultural, va gestionar una casa de colònies a Maià en règim de cooperativa i des de fa deu any s té una botiga a Tortellà.
Ser alcalde és com s'havia imaginat?
(Riu). No, no. Té una part molt engrescadora, però n'hi ha una altra que no és tan agraïda. La proximitat amb la gent m'agrada, però sembla que hagis d'estar sempre a disposició de tothom: vénen a casa, a la botiga... Tenim les portes de l'ajuntament obertes i m'agradaria que qui tingués un problema vingués aquí perquè una de les coses que nosaltres volíem aportar era la proximitat, que el ciutadà comptés amb nosaltres. Però que acudeixin aquí, a l'ajuntament, que també és casa seva. És molt engrescador treballar per al municipi, afrontar reptes, però perds una mica de privacitat. Però estem contents: calia canviar algunes dinàmiques i a poc a poc ho anem aconseguint.
Com s'han trobat l'Ajuntament?
Econòmicament estava sanejat. En això no tenim cap queixa, al contrari. Però només aterrar ens vam trobar amb el problema de la pedrera, que hem hagut d'afrontar en els primers mesos del mandat. Ja està decidit que mai més serà pedrera i que es restaurarà. D'altra banda, va haver-hi la sentència per la mort d'un empleat municipal, que ens obliga a pagar una forta indemnització a la família. Nosaltres ho hem hagut d'assumir. Hem pactat pagar-ho en tres terminis, però és un gran esforç per l'Ajuntament. Haurem de procurar que això no afecti les despeses del dia a dia. Aquest any ja hem pagat el primer termini (55.000 euros) i hem pogut complir els objectius del pressupost municipal.
Quan diu que calia canviar dinàmiques, a què es refereix?
Hi havia temes que feia anys que no es tocaven. Per exemple, haurem de fer una forta inversió a la piscina perquè no està en bones condicions. El mateix passa amb les pistes de tennis. Un altre exemple és el pont del Llierca. Cal ordenar l'entorn i els accessos i fer-hi obres de manteniment abans que les escletxes i els punts de deteriorament que té ara vagin a més i l'arranjament sigui més car. Ja n'hem fet una memòria valorada i estem negociant el finançament.
I de l'edifici que havia de ser llar d'infants, què en faran?
Aquest és un altre tema per solucionar. Està molt bé que s'aprofiti per fer-hi activitats extraescolars, cursos o casals d'estiu, però no oblidem que l'edifici, que és una joia, es va pensar per a ser llar d'infants i va costar molts diners. Per a nosaltres és prioritari que sigui llar d'infants. Ja ens hem començat a reunir amb Ensenyament, amb l'objectiu que puguem obrir al curs 2017/2018. Creiem que és viable perquè al poble tenim cap a 23 criatures de zero a tres anys. I als municipis de la vora també els podria interessar.
Vostès han creat la regidoria de Joventut. Amb quin objectiu?
És que no es feia res per al jovent, no s'havia aconseguit implicar-los en el dia a dia; quan la mainada acaben l'escola i entren a l'institut, no tornen a Tortellà. Això no pot ser. Hem fet un conveni amb el Consell Comarcal per treballar-ho. Habilitarem l'antic local de l'ADF com a Espai Jove i hem elaborat un pla local que presentarem als joves. Aquest estiu hem tingut per primer cop una Brigada Jove, que ha estat un èxit. Aquesta tardor farem un procés participatiu per decidir projectes que millorin Tortellà en l'aspecte social i cultural, on volem que participi el major nombre de gent possible.
El canvi de tarannà del consistori ja s'ha notat amb la voluntat d'escoltar l'opinió dels veïns. El primer projecte que els han proposat, però, l'han rebutjat.
És cert. Vam proposar uns canvis en la mobilitat perquè pensem que alguna cosa s'hi ha de fer. Vam organitzar una reunió amb els veïns i els que hi van assistir es van mostrar en desacord amb els canvis de circulació. En veure això, ho vam retirar. Bé, no passa res. De totes maneres, mirarem de fer una consulta ben feta sobre el tema, en què tothom disposi de bona informació i hi pugui dir la seva. La idea és continuar organitzant reunions informatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona