JOAN MORENO

ALCALDE DE BIGUES I RIELLS

«En la política municipal hi ha el costum de pactar més amb les persones que amb els partits polítics que representen»

Abans de ser alcalde, vostè era constructor. Quan va decidir fer el “salt” a la política?

- «Sóc veí de Bigues i Riells, i hi han molts aspectes que porten 30 anys en la mateixa situació. La voluntat que això canviés em va fer veure que algú s'havia d'implicar per intentar solucionar-ho.»

- Vostè és el primer alcalde socialista després de 28 anys de CiU. Quins creu que han estat els motius?

- «El poble ha patit un creixement molt important, ara mateix som 8.600 habitants. Molta gent ha vingut de fora, amb altres costums i quan ha arribat aquí al poble se n'ha adonat que existien moltes carències. El poble no ha evolucionat, és un municipi amb una població molt dispersa i patim una mancança de serveis molt importants. Hi han moltes urbanitzacions que no formen part del poble perquè no contemplen la condició de solar, el seu entorn no està urbanitzat, i això fa que no disposin de llum, de clavegueram o d'altres. En definitiva, un cúmul de circumstàncies.»

- No resulta estranya la forma tripartidista del govern de Bigues (PSOE, PP i ICV)?

- «En la política municipal hi ha el costum de pactar més amb les persones que amb els partits polítics que representen. Bigues és un municipi petit i aquí es coneix tothom. Sovint, la persona té més força que no pas el paraigua polític que suporta.»

- Parlem del poble, quines són les necessitats més importants en aquests moments a Bigues i Riells?

- «El municipi està format per 26 urbanitzacions disperses, la majoria van sorgir durant els anys 60 i no estan del tot urbanitzades. Només 2.000 habitants del municipi formen part del que és el nucli urbà i la resta de la població es troba dispersa. Hi ha gran part dels habitants del poble que encara a hores d'ara no té urbanitzat el seu carrer, ara mateix aquesta és la principal prioritat.»

- Es nota l'ajut econòmic que suposa el “plan E” per a la realització d'aquestes obres?

- «Per suposat, és el que ha salvat la inversió d'aquest poble i la de tots els pobles de la comarca. Per un poble petit com el nostre una inversió de 1.400.000 € és molt important. Gràcies a aquesta inversió s'ha permès desencallar projectes que estaven totalment aturats i a permès reactivar l'economia i millorar les dades d'atur.»

-No és enganyós aquest fet?

- «És cert que la majoria de llocs de treball que s'han ocupat són llocs volàtils però també val la pena pensar en el que això ha a ajudat i amb el que s'ha obtingut. Moltes empreses estaven a punt d'acomiadar a moltíssima gent i encara s'ha pogut controlar una mica.»

- Que passarà quan el préstec s'acabi?

- «La idea del govern central és reactivar el préstec mentre no es remunti l'economia. Aquest any tornarà a haver-hi un altre ajut. Esperem que entre aquests ajuts és reactivi l'economia i no faci falta aquesta injecció econòmica.»

- Com ha afectat la crisi en un municipi com Bigues i Riells?

- «Sobretot a les PIME'S. Algunes han hagut de tancar i a hores d'ara hi han moltes que ho estan passat molt malament. Actualment, la oferta i la demanda obliga a presentar uns pressupostos molt ajustats i empresaris o autònoms pateixen per poder pagar la nòmina dels seus treballadors.»

- Tinc entès que també ha arribat als càrrecs més importants de l'Ajuntament.

- «Sí, s'han rebaixat els salaris dels polítics en un promig d'un 28% perquè ho creim necessari. La situació que es viu avui dia no és la mateixa situació que es vivia 4 anys enrere.»

- Bigues i Riells es troba en un marc paisatgístic envejable. No obstant, allí on es troba la Pedrera s'hi haurà de construir un polígon industrial. Quina és la postura de l'Ajuntament vers aquest fet?

- «El conflicte prové de l'Ajuntament que hi havia aleshores que va decidir tirar endavant amb un pla parcial sobre un polígon industrial. En aquest pla hi participaven les empreses Clapé que pretenien portar a terme la realització d'una gran planta industrial en un corredor biològic. Un cop l'empresa va tenir l'aprovació del pla parcial, la gent del poble es va posicionar en contra i va crear una plataforma per a salvar aquest espai. Aleshores, l'Ajuntament que hi havia va decidir desclassificar aquell sector. El representant de les empreses Clapé que ja hi tenia uns drets adquirits va presentar un contenciós i, a dia d'avui es dona per aprovat el pla parcial de Can Manel. Aquest fet posa a l'Ajuntament en un escenari en el que pràcticament no es pot fer un altre cosa que tramitar aquest pla parcial. S'intentarà arribar a un acord amb les empreses Clapé que no sigui col·locar un polígon industrial en un corredor biològic. Evidentment, tampoc es contempla la compensació que va oferir CiU en el seu moment, una ampliació considerable de la pedrera perquè entenc que la sol·lució era més greu que el problema. És un patrimoni que s'ha de conservar.»

- L'Ajuntament ha instaurat un nou servei de minibús per a la gent gran amb dificultats de mobilitat. Sembla ser que ha dut més polèmica de la que és preveia, cert?

- «Aquest servei de bus forma part de la imatge corporativa de l'Ajuntament. Abans que es posés en marxa aquest servei, es va fer una reunió amb tots els partits polítics del poble per arribar a un acord en què cap partit polític podria utilitzar el bus com a suport publicitari per al seu partit. Es creia que estava molt bé representar el comerç com a imatge corporativa del poble ja que no representa cap força política. Però en el moment que es decideix fer servir la “teva” situació com a regidor i com a propietari d'un dels Hotels del poble per a fer-ne gala perds tota la poca raó que puguis tenir. I aquest era el cas del regidor d'ERC que va aprofitar el bus per a promoure el seu partit polític amb un anunci del seu Hotel que tenia característiques pròpies de la imatge d'ERC.»

- Per primer cop Bigues i Riells disposa d'una televisió local, VOTV, creu que era un canvi necessari?

- «Aquesta televisió està mancomunada i dóna la possibilitat de donar-te a conèixer a la comarca com a poble i al mateix temps de conèixer el que t'ofereix la comarca. A vegades no cal anar gaire lluny per disfrutar d'un bon paisatge, el que passa es que la gent no ho coneix. Per exemple, l'espai natural de Sant Miquel del Fai pertany al municipi de Bigues i Riells i la gent no ho sap.»

- Ja per acabar, com es defineix?

- «Il·lusionat i convençut»



El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona