Política

Un jutge d’Edimburg deixa Ponsatí en llibertat i fixa pel 12 la vista d’extradició

La deixa en llibertat sense càrrecs i sense retirar-li el passaport

El seu advocat denuncia la “motivació política” de revenja de la petició espanyola

El jutge del Tribunal d’Edimburg que ha de decidir sobre la petició d’extradició a l’Estat espanyol de l’exconsellera Clara Ponsatí va deixar-la ahir en llibertat sense càrrecs i sota fiança i sense retirar-li el passaport tal com havia sol·licitat el seu advocat i després que Ponsatí prestés declaració durant uns pocs minuts. “Hem guanyat la batalla però no la guerra. Encara queda un llarg camí” afirmava Ponsatí a la sortida dels tribunals a dos quarts de quatre de la tarda, segons informava el seu advocat, Aamer Anwar a través del seu compte de Twitter. El judici sobre l’ordre europea d’extradició pels càrrecs de sedició, malversació, desobediència i prevaricació sol·licitada pel jutge d’instrucció del Suprem, Pablo Llarena, no començarà fins al dia 12 de desembre tal com va fixar ahir el magistrat del jutjat 4 de la capital escocesa.

Sense exemples de crim

Poc abans d’entrar a la vista, l’advocat de Ponsatí havia declarat als periodistes que “el delicte de sedició és un crim del segle XVI creat pels reis i reines per aturar les protestes populars que reclamaven la llibertat”. L’advocat afegia que “per sort a Escòcia es va abolir fa molt de temps” i qualificava la nova petició de Llarena d’un “abús del procediment d’extradició i de l’euroordre” perquè acusa Ponsatí “de tot però no dona detalls ni exemples de cap suposat crim”.

Abans d’ahir Aamer Anwar havia explicat en un comunicat que l’ara professora de la universitat escocesa de Saint Andrews feia front a una nova petició d’extradició sota l’acusació de sedició per la seva participació en “el referèndum d’independència pacífic del 2017”. Qualificava la petició de Llarena de “plena de contradiccions” i “confusa” a l’hora d’explicar de quins delictes s’acusava a Ponsatí, fet que va provocar que la justícia britànica la rebutgés en un primer moment però que va acabar acceptant després dels aclariments presentats pel magistrat espanyol.

Ponsatí refusa totalment el delicte de sedició i el seu advocat avisa que “extradir-la podria significar que fos condemnada a 15 anys de presó” i qualifica la nova euro-ordre d’exemple de “revenja judicial amb motivació política”.

Es presenta a la policia

Ponsatí s’havia presentat a les onze del matí d’ahir acompanyada del seu advocat a la comissaria de policia de St. Leonard de la capital escocesa des d’on va ser traslladada a la seu dels tribunals per prestar declaració davant del jutge. La declaració davant del jutjat 4 de la capital estava prevista per a les dues però finalment va començar al voltant de les tres de la tarda. La vista va durar pocs minuts fins que el jutge va decidir deixar l’exconsellera en llibertat sota fiança i sense retirar-li el passaport en no apreciar cap risc de fuga.

Coincidint amb la seva declaració als tribunals, l’exconsellera d’Educació posava en marxa ahir mateix una plataforma de donacions per finançar la seva defensa.

Interferències polítiques del cas

Anwar avançava que basaria la defensa en el fet que a Espanya no es respectaria el dret a un judici just tenint en compte que els seus excompanys de govern han estat condemnats conjuntament a penes de 100 anys de presó. Anwar concloïa que, de ser extradida, Ponsatí s’enfrontaria a un “xou judicial on l’únic veredicte possible seria el de culpabilitat” i avançava que durant el judici a Escòcia presentaria “evidències” que l’entrega seria “injusta i incompatible amb els drets humans” de la defensada. “Votar per la independència no és un crim”, concloïa Anwar en el comunicat d’abans-d’ahir, on informava que la intenció de Ponsatí era acusar al sistema judicial espanyol amb exemples de “polítics que han interferit en el procediment”. En la plataforma de donacions, Ponsatí explica que el procediment pot durar i que requereix preparació i investigació perquè es volen aportar “milers de pàgines de defensa”, transcripcions del judici als dirigents catalans, traduccions jurades i es vol instruir experts legals per redactar informes i viatjar a Escòcia durant les vistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia