Política

Desembarcament independentista a Estrasburg

El Consell per la República fa una crida a defensar els drets dels eurodiputats electes de JxCat i ERC

Unes 6.000 persones protestaran a les portes de l’eurocambra, que celebrarà la seva constitució

Més d’un milió set-cents mil catalans no veuran demà els seus vots traslladats en representació política a la Unió Europea. La indignació per aquesta orfandat parlamentària ha desfermat la tercera gran mobilització de l’independentisme fora de Catalunya des de l’1-O. Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín no podran seure al seu escó en la sessió de constitució de l’eurocambra, però la seva absència tindrà ressò tant per la imatge de l’hemicicle amb els seients catalans buits com pels carrers plens fent un clam reivindicatiu.

A les portes de la seu de l’eurocambra a Estrasburg unes 6.000 persones es concentraran demà al matí per reclamar el dret dels tres independentistes a representar catalans i espanyols en l’única institució escollida democràticament a la UE. Veient que no podran ocupar els seus escons en la jornada d’inauguració, el Consell per la República, amb el suport de les entitats sobiranistes, ha convocat una protesta a les 9 de matí al pont Josep Bech cantonada amb Rue Lucien Febvre, just davant del Parlament Europeu. Per terra i aire arribaran els manifestants a la ciutat francesa acostumada a manifestacions constants de menys magnitud.

Hi desembarcaran uns 80 autocars i dos vols xàrter a primera hora del dia. També es desplaçarà fins a Estrasburg la cúpula política de l’independentisme, encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra, que hi assistirà acompanyat de diversos consellers del govern, com ara el titular d’Exteriors, Alfred Bosch. Des de l’entorn de Puigdemont asseguren que, de moment, està previst que vagi a Estrasburg. “Per ara no preveiem que no hi vagi”, deien pocs dies abans.

Ara bé, la por que una tercera euroordre pogués trobar el president a l’exili en un terreny poc amic com és el francès, ha fet que aquest no prengui una decisió definitiva fins a l’últim moment.

Acte central

Un escenari i fins a tres pantalles s’instal·laran davant l’edifici de l’eurocambra, on a partir de les 10 del matí les persones concentrades podran seguir la sessió de constitució que es faci a dins de l’hemicicle. Dues hores després hi haurà l’acte central de la protesta amb parlaments de Puigdemont, de Comín, de la candidata a les europees Clara Ponsatí; de la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie; de la vicepresidenta d’Òmnium, Marina Llansana; de l’exvicepresident ecologista del Parlament Europeu, Gerard Onesta, i de l’eurodiputat Ivo Vajgl. Oriol Junqueras també hi tindrà veu a través d’un vídeo gravat des de la presó de Lledoners.

Aprofitant el ressò que pot generar una gran concentració el dia que l’eurocambra inaugura la seva nova legislatura, el Consell per la República no només ha fet una crida a protestar contra la situació dels tres eurodiputats electes catalans, sinó també a exigir que “l’Estat espanyol compleixi” la resolució del Grup de Treball de Detencions Arbitràries del Consell de Drets Humans de l’ONU “i alliberi els presos polítics”.

LES XIFRES

80
autocars viatjaran fins a la ciutat francesa on hi ha la seu de l’eurocambra, a més de dos vols xàrter.
3
manifestacions fora de Catalunya ha convocat, des del 17-O, l’independentisme: a Brussel·les, Madrid i Estrasburg.

Protesta expansiva

Any rere any des de la sentència de l’Estatut, l’independentisme ha demostrat la seva capacitat de protesta pacífica i massiva al carrer i, amb la internacionalització del cas català, a partir de l’1-O ha fet un salt fora de casa i ha assolit el repte de fer sentir la seva veu també a Europa. Omplim Estrasburg serà la seva tercera gran concentració en territori no català després de les manifestacions a Brussel·les, el 2017 (45.000 persones), i a Madrid, aquest març (120.000 persones). Les dificultats logístiques i la celebració de la sessió parlamentària en un dia laborable a principis de setmana fa que en aquest cas la previsió de participació sigui força menor que en les anteriors ocasions. Tanmateix, l’eurocambra no acostuma a presenciar protestes amb milers de persones i la concentració independentista es farà notar en un dia tan assenyalat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia