Política

Borrell destitueix el cònsol a Edimburg, que va dir que Escòcia entraria a la UE

Vecino desmentia la tesi de González Pons que havia afirmat que Espanya ho bloquejaria si el país era independent

La destitució es formalitzarà demà

El Ministeri d’Afers Estrangers ha destituït el cònsol general espanyol a Edimburg, Miguel Ángel Vecino, segons que van confirmar ahir a l’ACN fonts d’aquest ministeri. La destitució fulminant arriba després que el cònsol hagués afirmat en una carta que, si Escòcia assolia la independència, no hauria “d’esperar a la cua” per tornar a entrar a la Unió Europea (UE).

La missiva es va publicar a The National i hi expressava la seva opinió, en la línia de la del ministre d’Afers Estrangers en funcions i eurodiputat electe, Josep Borrell, que va dir que, en cas d’acord entre Londres i Edimburg per fer un referèndum per a la independència d’Escòcia, el govern de Madrid reconeixeria la nova Escòcia independent perquè no voldria ser “més papista que el papa”.

Però Vecino va anar més enllà i va negar que, després, una vegada independent i a fora de la Unió Europea, Escòcia hagués de fer cua a darrere d’estats com Turquia o Sèrbia. “L’entrada a la UE no depèn de cap manera d’esperar en una cua”, assegurava a la carta.

Aquesta carta contradeia la visió i les declaracions de l’eurodiputat del PP, Esteban González Pons, que havia dit que Escòcia, en cas de ser independent, s’enfrontaria al bloqueig espanyol si volgués entrar a la Unió Europea.

La carta del cònsol adreçada al director del diari Herald of Scotland el dia 16 d’abril i que la setmana passada va publicar el diari The National obrint portada va causar un gran impacte polític, perquè fins ara la posició oficial espanyola era l’advertència continuada que vetaria l’entrada d’Escòcia a la UE en cas que sigui independent. Al darrere d’aquesta posició hi havia l’interès per no crear un precedent que pogués afavorir la independència de Catalunya, arribat el cas.

Vecino, de 65 anys i que es va incorporar al consolat d’Edimburg el 2018, va rebre dijous passat una trucada del Ministeri d’Afers Estrangers en la qual li van comunicar la seva destitució. Vecino va confirmar al digital El Confidencial la trucada, però va assegurar que no havia rebut cap comunicació oficial i que, per tant, no podia confirmar aquesta informació. Segons fonts del ministeri, la destitució es formalitzarà demà dilluns.

Els cònsols no fan habitualment aquest tipus de declaracions i acostumen a mantenir un paper discret i neutral, ja que les seves funcions s’enquadren més en temes burocràtics. Per aquest motiu, fonts diplomàtiques havien qualificat d’“absurda” la carta enviada al diari. Segons les mateixes fonts, Vecino va assegurar que era una carta privada i que només explicava les tesis de Borrell.

Segons El Confidencial, a més de les seves paraules sobre Escòcia, també han influït en la destitució les queixes dels treballadors del consolat, que, segons sembla, havien denunciat setge laboral i “lideratge despòtic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia