Política

França jutjarà la violència policial en manifestacions dels ‘armilles grogues’

Els tribunals investigaran de forma preliminar almenys vuit casos de suposats abusos contra membres del moviment

Cap agent ha estat inculpat fins ara

Agents de policia francesos compareixeran davant de la justícia per la violència contra els armilles grogues. Així ho va indicar el fiscal de París, Rémy Heitz, en una entrevista publicada ahir en el diari Le Parisien. D’aquesta manera, les autoritats franceses intenten respondre a les acusacions d’aplicar una doble vara de mesurar entre els manifestants responsables de destrosses i aldarulls i els agents que s’han excedit en l’ús de la força en les manifestacions d’aquest moviment d’indignació que es perllonga des de fa més de sis mesos a França.

Malgrat els nombrosos casos d’abusos policials, cap agent ha estat inculpat fins ara. “No hi ha cap voluntat de la meva part d’eludir o minimitzar aquestes violències”, va assegurar Heitz, qui va precisar que almenys vuit casos d’abusos policials seran investigats de forma preliminar per un jutge d’instrucció.

“La qüestió és saber si policies i gendarmes han pogut fer un ús il·legítim i desproporcionat de la força”, hi va afegir el fiscal de la República de París. En total, els serveis d’inspecció de la policia de la capital francesa han obert 174 investigacions per suposats abusos de les forces de seguretat. I 57 d’elles ja es troben en mans de la fiscalia. “Els manifestants han estat durament condemnats amb compareixences immediates davant dels tribunals, mentre que no hi ha cap agent de policia que hagi estat objecte de cap condemna”, va reaccionar el periodista David Dufresne, expert en la violència policial, a la ràdio France Inter.

Des de finals de novembre i l’inici de les conflictives manifestacions en els Camps Elisis, en què es van produir nombrosos episodis de violències materials, 2.907 persones han estat detingudes en comissaries a París. El 44,8% d’elles, però, van ser posades en llibertat sense cap sanció ni condemna, va reconèixer la fiscalia. La qual cosa reflecteix l’elevat nombre de detencions arbitràries. Segons un exhaustiu recompte del web Mediapart, l’ús excessiu de la força de l’Estat contra els armilles ha causat una mort, 24 persones que han perdut un ull, 5 que s’han quedat sense una mà o 293 manifestants amb ferides al cap. En total, aquest diari digital ha recopilat 802 casos d’abusos policials evidents.

Ha resultat especialment polèmic l’ús habitual de gasos lacrimògens, bales de goma i granades GLI F4, compostes bàsicament per TNT (dinamita). En els més de sis mesos de protestes dels armilles grogues –la participació ha decaigut les últimes setmanes–, han estat ferits 2.448 manifestants i 1.797 agents de les forces de seguretat, segons el Ministeri de l’Interior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia