Política

Escòcia planteja tornar a votar

Sturgeon anuncia un segon referèndum d’independència si May tira endavant els plans del ‘Brexit’

La consulta se celebraria abans del maig del 2021 i es faria per garantir la permanència escocesa dins la UE

La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, va anunciar ahir al Parlament d’Edimburg la seva voluntat de convocar un altre referèndum d’independència del Regne Unit abans que acabi aquesta legislatura, el maig del 2021, sempre que el Regne Unit continuï decidit a sortir de la Unió Europea (UE).

“Si volem salvaguardar els interessos d’Escòcia, no podem esperar indefinidament; per això vull oferir als ciutadans la possibilitat d’escollir entre el Brexit i el futur com a nació independent”, va afirmar Sturgeon al Parlament. I hi va afegir: “Si treuen Escòcia de la UE, ens han de permetre fer un referèndum, i aquesta seria la nostra ruta per evitar el mal que el Brexit causaria.”

Sturgeon va carregar contra Londres assegurant que, “en els últims tres anys, el govern britànic ha fracassat a l’hora de protegir els interessos d’Escòcia i de generar consens”. Sturgeon va rellevar Salmond al capdavant del Partit Nacional Escocès (SNP) el 2014, després d’haver perdut la consulta sobiranista per un 45% a favor i un 55% en contra.

La líder escocesa no era partidària de repetir la consulta si no hi havia una majoria clara i constant en les enquestes, una majoria encara insuficient. Tot va canviar el juny del 2016, quan un 52% dels britànics van decidir sortir de la UE i un 62% dels escocesos, quedar-s’hi. Aleshores, Sturgeon va tornar a posar sobre la taula el segon referèndum. La seva demanda va quedar en stand-by després de perdre 21 diputats al Parlament de Westminster a les generals del 2017.

La ministra principal vincula la independència d’Escòcia a continuar dins la UE. De fet, durant els últims tres anys hi ha hagut diverses reunions extraoficials amb líders europeus a Brussel·les per discutir aquesta possibilitat.

En el seu discurs, va anunciar que introduirà una llei “per protegir i fer avançar l’opció de la consulta”, tot assegurant que aquesta llei establirà les regles i les condicions del nou referèndum. També va explicar que obrirà converses amb la resta de forces polítiques, incloses aquelles que estan en contra de la independència, per decidir quines competències han de ser traspassades.

Divisions a l’SNP

Per poder celebrar la consulta, cal l’autorització del govern central perquè es transfereixin els corresponents poders a la cambra escocesa, com va passar el 2014 amb Alex Salmond i David Cameron, aleshores líders escocès i britànic, respectivament. De moment, encara no s’ha demanat el permís.

En un comunicat, ahir Downing Street va dir que “Escòcia ja va tenir un referèndum d’independència el 2014 en què la majoria de ciutadans van rebutjar sortir del Regne Unit, i aquest resultat ha de ser respectat”. “El pla de l’SNP és per dividir famílies, comunitats i llocs de treball un altre cop, i això no és el que volen la majoria dels escocesos”, va criticar Jackson Carlaw, líder interí del Partit Conservador Escocès. No obstant això, Sturgeon va dir que si l’SNP aconsegueix el suport suficient, “aleshores cap govern britànic serà capaç d’impedir la voluntat de la gent o aturar la voluntat que expressin”. També va anunciar la formació d’una assemblea ciutadana per donar veu a la població. Segons Sturgeon, l’assemblea “reunirà una representació de la societat escocesa amb un president independent i buscarà punts de vista sobre la millor manera de dotar el Parlament d’Escòcia de les eines que calguin per afrontar els reptes del futur arran del Brexit”.

La celebració de la nova consulta provoca una forta divisió dins de l’SNP. Un sector important demanava convocar el referèndum com més aviat millor. L’any passat, Sturgeon ja va establir una comissió per analitzar com afectaria l’economia el fet de continuar dins d’un Regne Unit fora de la UE, i com afectaria la independència. L’informe de la comissió establia com havia de ser la transició progressiva fins a la plena autonomia i la formació d’una agència tributària pròpia, un banc central i una moneda. Tots aquests aspectes seran debatuts aquest cap de setmana en el congrés de primavera de l’SNP, que es farà a Edimburg.

LES FRASES

Si volem salvaguardar els interessos d’Escòcia, no podem esperar indefinidament
Nicola Sturgeon
MINISTRA PRINCIPAL ESCOCESA
El pla de l’SNP és per dividir famílies, comunitats i llocs de treball un altre cop
Jackson Carlaw
líder interí del Partit Conservador Escocès

Manifestació polèmica a Glasgow

Daniel Postico

La manifestació per demanar la independència d’Escòcia convocada a Glasgow el 4 de maig continua aixecant polseguera. Està programada per a les 13.30 hores, però la policia vol que comenci al matí, a les 11, per motius de seguretat. Esgrimeixen que Glasgow no està preparada per a una manifestació de 100.000 persones, que és l’assistència que es preveu. L’any passat en van aplegar 50.000. Els organitzadors, la campanya Tots sota la mateixa bandera, es neguen a avançar l’hora i expliquen que la raó de fer-la a la tarda és per donar temps a tots aquells que venen de fora de Glasgow. També diuen que és una ironia que es critiqui que la independència no té prou suport a Escòcia i que, alhora, es vulgui prohibir una manifestació pel fet de ser massa multitudinària.

De moment, encara no els han donat el permís. Els organitzadors critiquen que “sempre que hi ha partits de futbol a Glasgow es reuneixen multituds d’aficionats i no hi ha cap problema”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia