Política

Els alcaldes desfan a Madrid el relat policial “fals” de l’1-O

Els municipis confien a provar als jutjats catalans els excessos de les càrregues perquè més tard s’imputi un delicte de fals testimoni als agents que desfilen pel Suprem

Asens vol una investigació al Congrés

A un quilòmetre del Tribunal Suprem on es jutja el procés, ahir es va escoltar la veu d’alcaldes catalans d’En Comú Podem, ERC i JxCat que van viure l’1 d’octubre i es va visionar un vídeo de les càrregues policials durant la votació per refutar la teoria que els agents policials i de la Guàrdia Civil difonen diàriament en les sessions al tribunal amb la repetició d’expressions com ara massa, odi o clima insurrecional. “Ens decep escoltar la veu de representants de les forces de seguretat de l’Estat mentint directament sobre el que va succeir als nostres pobles”; va denunciar David Saldoni, president de l’ACM, amb una delegació d’onze alcaldes per fer sentir a Madrid el clam sobre La veritat de l’1-O i refutar el “fals” relat policial.

El Centre Cultural Blanquerna –la seu de la Generalitat a Madrid– es va convertir ahir per un matí en un simulacre del que seria el saló de plens del Tribunal Suprem si el president del tribunal de l’1-O, Manuel Marchena, autoritzés l’exhibició de vídeos i els acaraments de les veus policials amb les evidències audiovisuals, com li reclamen cada dia els advocats de la defensa.

Davant el que jutgen com a evidències delictives de fals testimoni, els batlles catalans van presentar La veritat de l’1-O i van confiar que les causes obertes en jutjats catalans, com ara el número 7 de Barcelona, provin que hi va haver excessos policials en les càrregues contra els votants per més tard optar per perseguir els agents que poden haver violat l’obligació de dir la veritat sota el risc penal del fals testimoni.

Al costat del president de l’ACM i alcalde de Sallent, David Saldoni, fins a Madrid es van desplaçar el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Jaume Asens; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la de Garrigàs, Pilar Bosch, i els alcaldes de Fonollosa, Eloi Hernández; de Callús, Joan Badia; de Sant Joan de Vilatorrada, Gil Arisó; de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió; de Vilabella, Joan Maria Sanahuja; de la Tallada d’Empordà, Antoni Fernàndez, i de Dosrius, Marc Bosch.

Visiblement emocionada a l’hora d’evocar els fets presenciats de l’1-O del 2017, Madrenas va lamentar que al Suprem “el relat és inventat i fals” i va relatar la seva vivència a Girona amb quasi 200 ferits dels més de 1.000 que es van registrar a Catalunya per les càrregues policials. “L’1-O serà recordat com un dia fatídic i dramàtic de la història d’aquest país. I ningú m’ha d’explicar el que va succeir, perquè jo ho vaig viure”, va esgrimir l’alcaldessa de Girona, tot relatant episodis com ara el viscut al col·legi Verd.

“Relat fantasiós”

El regidor barceloní i cap de llista d’En Comú Podem el 28-A es va sumar a la indignació. “Els ajuntaments que vam rebre violència policial estem indignats perquè sentim moltes mentides dels responsables policials i polítics d’un dispositiu vergonyós”, va dir. Segons Asens, al Suprem s’escolta “un relat fantasiós, tergiversat, que pretén reescriure la història dels nostres municipis”. Asens va apostar perquè el Congrés sorgit de les urnes del 28 d’abril –en el qual ell serà diputat– constitueixi una comissió d’investigació sobre l’1-O.

Del relat barceloní es va saltar al relat de Joan Badia, alcalde de Callús, que va detallar una conversa seva amb un agent que desmuntaria la pretesa violència general dels votants i la versió del coronel Diego Pérez de los Cobos –que el 5 de març va jurar dir la veritat al tribunal–, segons la qual “en cap cas” es va colpejar votants pacífics. “Teníem un breu diàleg fins que ell va dir: «Ataquem per la dreta: obriu passadís!», va relatar l’alcalde de Callús sobre el pròleg de la càrrega policial.

Badia va oferir un simbòlic acarament amb el secretari d’estat i mà dreta del ministre Zoido, José Antonio Nieto. “Ell va dir que càrrega és fer ús de la força per netejar un espai i això és el que va succeir, s’ajusta perfectament a la definició de Nieto”, va alertar Badia. “M’han dolgut, sobretot, les mentides perquè en una declaració de la Guàrdia Civil van arribar a dir que jo havia ensopegat i m’havia llançat contra l’escut policial. I es pot veure a les imatges que és una pura mentida”, va reblar el batlle en la visita de denúncia a Madrid.

LES FRASES

Estem indignats de sentir tantes mentides dels responsables d’un dispositiu vergonyós
Jaume Asens
tinent d’alcalde de barcelona
El relat policial és inventat i fals, i ningú m’ho ha d’explicar perquè ho vaig viure
Marta Madrenas
alcaldessa de girona
Si ‘càrrega’ és fer ús de la força per netejar un espai, com va dir Nieto, això és el que va succeir a Callús
Joan Badia
alcalde de callús

L’alcalde i el tinent d’alcalde de la Ràpita no declaren

L’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, i el tinent d’alcalde Albert Salvadó també es van acollir al seu dret de no declarar en la seva compareixença als jutjats d’Amposta, ahir, pels fets del dia 1 d’octubre que s’investiguen a petició de la fiscalia. El ministeri fiscal va demanar l’obertura d’una peça separada per investigar si Caparrós i Salvadó van cometre delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics en la celebració del referèndum al municipi.

L’alcalde va lamentar que s’intenti justificar “l’actuació desproporcionada” de la Guàrdia Civil fent seure al banc dels acusats els principals representants institucionals del poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia