Política

Matança al tramvia a Holanda

Un home mata tres persones i en fereix cinc en un tiroteig a Utrecht

La policia deté el sospitós, autor de diversos actes de delinqüència

Investiguen si hi ha un motiu familiar o “terrorista”

Almenys tres persones van morir i cinc van resultar ferides en un tiroteig a dins d’un tramvia a la ciutat holandesa d’Utrecht, perpetrat per Gokmen Tanis, un home de 37 anys, nascut a Turquia, a qui la policia va detenir al cap d’unes hores de por i de confusió.

Les autoritats van blindar la ciutat així que es van conèixer els fets, que es van produir a l’hora punta del matí. Les escoles van tancar i es va incrementar la seguretat en edificis sensibles com els aeroports i les mesquites.

En un primer moment, el govern holandès va assenyalar que es podria tractar d’un “atac terrorista”, però a mesura que es van conèixer més detalls del sospitós, el motiu de l’atac es va fer més incert. Un fiscal va indicar que l’agressió podria tenir “raons familiars”, mentre que l’agència d’informació pública turca Anadolu, que citava fonts de la família de l’agressor, va explicar que Tanis havia disparat a una familiar al tramvia i, tot seguit, als qui la van intentar ajudar.

Tanis té un llarg historial d’antecedents penals per delinqüència comuna per actes comesos els darrers anys com robatoris amb violència, atacs a l’autoritat i assetjament sexual al carrer, segons va confirmar una font judicial. El 2012, Tanis va ser jutjat per un robatori en un camió a Brabant; a finals del 2013, per intent d’homicidi; al maig del 2014, per un altre robatori a Utrecht; i fa dues setmanes va declarar davant un tribunal de la ciutat com a acusat de violació d’una dona el juliol del 2017.

El portaveu de la policia va assegurar que, a més de l’operació en una casa del carrer Oudenoord on Tanis va ser arrestat, va haver-hi diversos escorcolls de cases al llarg del dia i que es va detenir una altra persona en aquesta operació. No és clar, però, fins a quin punt aquesta persona està també involucrada en l’atac.

Segons el relat dels testimonis del tiroteig, el sospitós viatjava en un tramvia al districte Kanaleneiland, a la zona oest d’Utrecht, quan va treure una pistola i va començar a disparar contra els viatgers. La primera víctima era una dona i la resta de morts i ferits van rebre impactes de bala quan intentaven socórrer-la. Un testimoni va explicar que l’autor del tiroteig “semblava tenir fixació amb una persona” que viatjava en el tramvia amb ell i “es va enfadar amb la gent que va intentar ajudar aquesta dona”. Després de l’atac, l’autor es va escapar en un cotxe de color vermell que va ser localitzat amb el motor engegat hores més tard a uns quatre quilòmetres del lloc dels fets.

La fiscalia, que està a càrrec de la investigació del succés, va assegurar que té en compte “un motiu terrorista”, però que “no es poden excloure altres motius”. Una altra de les hipòtesis que analitzen les autoritats és que es tracti d’un “crim d’honor”, a causa de la possible relació del detingut amb una de les víctimes.

Al marge de quin sigui el motiu de la matança, el fet és que les autoritats van elevar a cinc el nivell d’alerta terrorista per a la província d’Utrecht, el màxim possible. El coordinador nacional holandès d’Antiterrorisme i Seguretat, Pieter-Jaap Aalbersberg, va descartar, però, que hi hagués motius per elevar el nivell d’alerta a la resta del país.

El primer ministre holandès, Mark Rutte, va condemnar l’agressió i va afirmar que el país sencer havia estat “sacsejat per un atac” que va qualificar de “profundament pertorbador”. “Si ha estat un acte de terror –va afegir el mandatari–, només hi ha una resposta: el nostre estat de dret i la democràcia són més forts que la violència.”

Rutte va rebre mostres de suport dels seus homòlegs europeus i de la resta del món.

LES XIFRES

5
és el nivell
d’alerta terrorista que van determinar les autoritats holandeses per a la província d’Utrecht, el més alt.
37
anys
té el sospitós detingut per la matança en un tramvia d’Utrecht. L’home és nascut a Turquia.

Comença el judici a l’acusat del crim de Chemnitz

El judici a un refugiat sirià per la mort a ganivetades d’un cubanoalemany l’agost passat a la ciutat alemanya de Chemnitz va començar ahir a la ciutat de Dresden, on s’ha traslladat el procés per raons de seguretat. L’advocada de l’acusat, Ricarda Langa, va posar en dubte en començar el judici la independència del tribunal i va demanar si els jutges són membres o donen suport a la ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD) o han participat en manifestacions del moviment islamòfob Pegida o l’ultradretà ProChemnitz. Chemnitz, amb 246.353 habitants, és un bastió del neonazisme a Saxònia, un land on AfD va ser la força més votada en les eleccions generals del 2017, amb un 27% dels sufragis.

L’advocada va demanar també suspendre el judici i aixecar la presó preventiva contra el seu client, ja que, segons el seu parer, l’acusació està basada en clixés i no en els fets que van desembocar en la mort de Daniel H. A l’acusat, Alaa S., de 23 anys, se li imputen els càrrecs d’homicidi col·lectiu, intent d’homicidi i lesions físiques greus. El jove, però, nega els fets del 26 d’agost, que presenten molts dubtes. No s’ha aclarit l’autoria del crim, presumptament generat per una baralla entre la víctima, un amic seu que va resultar ferit greument, l’acusat i almenys un altre refugiat, Farah A., un iraquià de 22 anys fugitiu des de llavors. Al ganivet no hi ha rastre d’ADN de l’acusat, sinó de la víctima mortal, del ferit i d’una tercera persona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona