Política

Rajoy “molest” i el PP “preocupat” pel revés judicial a Alemanya

Els populars es mostren sorpresos per una decisió que consideren que “posa en dubte” el sentit mateix de la UE

Creuen que en el fons de la qüestió hi ha la “mala imatge” exterior d’Espanya

Cospedal reiveindica que el PP ha “salvat Espanya” de la “rebel·lió” independentista

L’alliberament de Carles Puigdemont per part de la justícia alemanya ha generat un enorme malestar al sí de les files del PP i a l’entorn del seu líder, Mariano Rajoy. Segons fonts de la formació conservadora, el president espanyol està “molest” davant un revés que posa contra les cordes l’estratègia judicial del Tribunal Suprem.

Els populars admeten “preocupació” al sí del partit per una situació “que s’ha complicat” i ha “canviat les tornes” en qüestió de dies. I és que no s’esperaven una resolució “ni tan ràpida ni en aquest sentit”. “Hem passat d’un Puigdemont detingut a punt de ser extradit per rebel·lió a un Puigdemont alliberat, sense rebel·lió, que potser ni tan sols pot ser jutjat per malversació, amb els consellers de Brussel·les en llibertat i amb una investigació oberta a Bèlgica per la balisa al cotxe”, lamenten les mateixes fonts.

Pel PP, la resolució del jutge d’Schleswig-Holstein suposa un revés no només per a la justícia espanyola, sinó que també posa en qüestió el sentit de la Unió Europea. “S’ha posat en entredit la confiança entre els països” que explica la Unió, argumenten. I és que el partit de Rajoy insisteix que a l’Estat s’ha produït un intent de “cop d’Estat.

Diverses veus de la direcció del PP coincideixen a apuntar que al rerefons d’aquesta situació hi ha una “mala imatge” de l’Estat a la resta d’Europa. Creuen que encara existeix la idea duna Espanya retrògrada i ancorada al franquisme. A més, opinen que l’alliberament de Puigdemont ha alimentat el relat dels independentistes que contraposen una Espanya antidemòcrata a Europa.

En tot cas, aquestes veus consideren que la situació processal de Puigdemont no és irreversible i confien en les maniobres de la Fiscalia i del jutge Llarena per aconseguir jutjar el president català a l’Estat.

En aquest sentit, insinuen que la decisió del jutge d’Schleswig-Holstein no hauria agradat ni al govern ni al Tribunal Suprem alemany.

Més actes sobre Catalunya a la convenció popular

L’alliberament de Puigdemont ha tingut impacte en el programa de la convenció que el PP celebra a Sevilla aquest cap de setmana, que ha doblat els actes previstos sobre Catalunya.

Al programa oficial que va distribuir aquest dimecres només hi constava una taula amb el títol Espanya: Un gran país, moderada per la vicesecretària d’Estudis i Programes del PP, Andrea Levy. L’acte està previst a dos quarts de dotze amb la participació de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, els ministres De la Serna i Méndez de Vigo, el president de Societat Civil Catalana, José Rusiñol, i el vicepresident del Grup Popular Europeu, Paulo Rangel.

Aquest divendres, però, ha aparegut una altra ponència que tindrà lloc també el dissabte a les deu del matí sota el títol El secessionisme català amb la ministra Dolors Montserrat, el diputat del PP de Catalunya Jordi Roca i el secretari de Relacions Internacionals del PP, José Ramón García Hernández.

Al llarg de la conclave popular previsiblement acabarà emergint algun tipus de crítica pel maltracte que –al seu entendre– ha dispensat la justícia alemanya, belga, suïssa i britànica a les peticions de les autoritats espanyoles.

Cospedal afirma que el PP ha “salvat Espanya”

ACN

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha obert aquest divendres la convenció del PP a Sevilla assegurant que la seva formació ha “salvat Espanya” de la “rebel·lió” que els independentistes han pretès dur a terme mitjançant un “cop d’Estat a la democràcia”. “Hem salvat la nostra sobirania econòmica i nacional”, ha afirmat.

La número dos del PP ha reivindicat la determinació de l ’executiu espanyol a l’hora “d’aplicar el 155 de la Constitució per salvar la integritat d’Espanya”. Segons ella, “mentre Mariano Rajoy governi la llei es complirà, la Constitució es respectarà i prevaldrà la igualtat entre els espanyols”. En la mateixa línia, ha defensat que l’executiu popular ha fet “retornar” Espanya “al concert de les grans nacions del món” i ha garantit “la unitat d’Espanya” davant les “amenaces separatistes” i de la “bancarrota”. “Si Espanya continua essent Espanya” ha sentenciat, és “gràcies a un govern del PP”, ha reblat.

Sobre l’ascens de Ciutadans a les enquestes, De Cospedal ha fet una crida a “no permetre que ens robin les nostres banderes, que ens abasseguin i desdibuixin”, perquè, segons ella, el PP és “el partit que ha salvat l’Estat del benestar del ranci sectarisme de l’esquerra”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia