Política

Puigdemont demana continuar de manera pacífica

Insta a no “abaixar la guàrdia” davant d’un Estat espanyol “cada cop més autoritari”

ERC planteja formar govern abans de Sant Jordi i creu que JxCat no proposarà Puigdemont

En el seu primer missatge de veu des que és a la presó alemanya de Neumünster, el president Carles Puigdemont va fer ahir una crida a “no abaixar la guàrdia” davant d’un Estat espanyol “que es comporta de manera cada cop més autoritària i retallant drets”. El president avisa que cal continuar “de manera no violenta, com sempre ho hem fet”. En el missatge, que va fer arribar a Catalunya Informació un diputat alemany de L’Esquerra que ahir va visitar el president, Puigdemont insta a no defallir: “Estem defensant els nostres drets. Tenim tot el dret del món a decidir el nostre futur.”

Per la seva banda, ERC proposa formar govern abans de Sant Jordi per posar fi al 155 i creu que JxCat no recuperarà la idea d’investir Puigdemont. “El mateix advocat de Puigdemont ha dit que, ara com ara, la prioritat és la seva defensa”, afirmava ahir en una entrevista a Efe el portaveu republicà, Sergi Sabrià.

Tampoc preveu un nou intent d’investidura de Puigdemont l’adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, que defensa un escenari de negociació amb l’Estat, però deixa clar que, perquè el diàleg sigui “honest”, caldrà alliberar els presos i retirar acusacions. En una entrevista a La Vanguardia, Aragonès defensa una nova estratègia per aconseguir una majoria independentista “inapel·lable i consolidada, no només del 50%”, una via que considera que ha de portar al referèndum acordat.

Referèndum futur

També parla d’un futur referèndum la consellera Clara Ponsatí des d’Escòcia. En una entrevista a RAC1, admetia que caldrà fer aquest plebiscit “amb més formalitat i tranquil·litat, i sense agressions externes”. Ponsatí també creu que, tard o d’hora, caldrà iniciar una negociació amb l’Estat espanyol, tot i que no confia que Rajoy faci el pas.

Pel que fa a la investidura de Puigdemont, l’expresident Artur Mas advertia ahir en una entrevista a RAC1 que, en la situació actual, comportaria conseqüències penals per a més gent, un risc que demana valorar si “val la pena” tenint en compte els dirigents empresonats, els que són fora del país i els que tenen processos judicials oberts. Mas defensa que Puigdemont té tota la legitimitat, però hi afegeix que “a vegades la legitimitat no s’imposa a curt termini”. Per això, demana “rearmar forces, constància i molta intel·ligència política” per capgirar a mitjà termini una situació que creu que no es podrà resoldre “ni en sis dies ni en sis mesos”.

El clam pel president recorre el Berlín de Merkel

Gemma C. Serra

El crit de “Llibertat, Puigdemont”, en català, anglès i alemany, va recórrer ahir Berlín, des de la Porta de Brandenburg fins al Ministeri de Justícia. Una marxa convocada per l’ANC, amb presència dels diputats de JxCat Quim Torra i Aurora Madaula, i també de representants de L’Esquerra, el partit alemany que ha fet seva la mobilització contra l’extradició. “Va ser una vergonya per a tots nosaltres que se’l detingués aquí. I ho seria encara més que se’l lliurés a la justícia espanyola, decidida a empresonar tot el procés català”, va dir Andrej Hunko, diputat al Bundestag. “A Espanya no hi ha separació de poders”, hi va afegir Madaula, enmig de grups de manifestants amb pancartes solidàries amb Puigdemont i la resta. La marxa va arrencar a la Porta de Brandenburg, símbol de la llibertat recuperada amb la caiguda del mur, i va acabar al Ministeri de Justícia, la titular del qual, la socialdemòcrata Katarina Barley, insisteix que el cas és en mans de la justícia i que el govern no hi intervindrà. També va desfilar per la delegació de Schleswig-Holstein, el petit land on hi ha la presó de Neumünster. Avui és dia festiu a Alemanya, de manera que fins demà no cal esperar esdeveniments. L’advocat de Puigdemont, Wolfgang Schomburg, va exigir al govern de Merkel que no doni el vistiplau a l’extradició si la justícia la fa efectiva. I va advertir que recorrerà al Tribunal Constitucional si Puigdemont no queda en llibertat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona