Política

Procés sobiranista

1-O

Fotografies que parlen soles

Fissures al pòmul i al nas, i cops a genolls, braços i genitals, lesions de les víctimes dels cossos policials de l’Estat

“Atacaven ambtanta mala llet que havien de fer pauses”, diu un bomber fora de servei que era a l’escola Verd de Girona

Alejandra Rayas, de 47 anys, no va poder anar dilluns a treballar i en Mat, de 17, va anar a l’institut, però no es podia concentrar i li costa dormir. Tots dos tenen un informe de lesions que demostra que van ser víctimes de la violència d’agents de la policia espanyola en dos centres educatius de Barcelona. “Tres cops a la cara amb la porra”, contesta Rayas a la pregunta de: Què va passar? Era a l’escola Mediterrània, a la Barceloneta, fent cua per votar amb la seva parella. Allà la policia espanyola va actuar cap a les nou i “va rebre molta gent”. “Era molt lluny de la porta. Van anar contra la gent”, assegura. Té una fissura al pòmul i al nas, i blaus a la cara. Després d’hores a l’hospital, al migdia va tornar a l’escola per votar: “Va ser molt emocionant. Tothom em deia «la noia de l’ull». Hi havia cua i em van deixar passar”, explica aquesta originària de Mèxic amb 25 anys a Catalunya.

En Mat, estudiant de batxillerat, va passar la nit de dissabte amb cinc amigues a l’institut Pau Claris, al costat de l’Arc de Triomf, conscients que vivien “un moment històric”. Ja a les sis, només despertar, van viure un moment de caos: “Se sospitava que hi havia infiltrats i es veia perillar l’entrada d’urnes. Finalment, les van anar a buscar els mallorquins i bascos, que eren els que donaven més confiança a tothom.” Passat el tràngol van arribar els plors per l’emoció, però un cop es va obrir el col·legi electoral van aparèixer una cinquantena d’agents de la policia espanyola. “Van trencar la tanca i van arribar a dins, on els esperàvem asseguts amb les mans alçades. Feien soroll amb els escuts per fer por. Ens van anar estirant. A mi pels cabells i a cops de peu”, recorda.

“Cada cop que tanco els ulls veig aquells policies. No controlo les emocions. Em fa molt de mal un genoll”, explica en Mat. Malgrat tot, té clar que hi tornaria, perquè és “una lluita per la democràcia i els drets civils”. Com ho té clar la Quimeta Pagès, de 67 anys, de Garrigàs (Alt Empordà), on la Guàrdia Civil es va endur l’urna quan només havien votat 15 persones. “Ens semblava que amb les paraules els podíem dissuadir, però encara s’emprenyaven més –recorda–. Ens van atacar sense contemplacions.” “Encara veig la cara d’un que semblava de marbre. Et mirava i era com si no et veiés. No ho oblidaré mai.” Pagès va anar rebotada a una paret i té cops a diferents zones del cos. “Vaig passar lleu. Veig altra gent que està molt pitjor”, reconeix.

L’Enric Valldeperes estava fent tertúlia cap a les quatre la plaça d’Aiguaviva (Gironès) quan van arribar els guàrdies civils. “Vam intentar protegir la porta de l’ajuntament i van actuar a cops de porra matxucant a tot Déu i llançant gas pebre”, diu. Va patir cops i picors als ulls. Ho ha denunciat i s’afegirà a la querella conjunta de l’Ajuntament. Cops de porra a l’espatlla esquerra, al colze, al genoll i als genitals és el que va rebre un bomber de Roses fora de servei que intentava defensar les urnes de l’escola Verd a Girona. “Atacaven amb tan mala llet que s’esgotaven i havien de fer pauses. Actuaven amb una estratègia perfectament marcada”, assegura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia