Opinió

Keep calm

Consultes basques

En la majoria de les poblacions basques en la consulta es preguntarà als ciutadans si voldrien viure en un estat basc independent

Diumenge 5 més de cinquanta pobles i ciutats del País Basc faran la segona tanda de les consultes populars sobre la independència. La iniciativa que va néixer a Arenys de Munt i va canviar per sempre més Catalunya ara s'ha traslladat al país dels bascos. Dues poblacions ja han fet la seua consulta i se n'anuncien fins a un centenar més en pròximes onades.

Les consultes arriben en un moment complicat per al País Basc. La fi de la violència d'ETA no ha portat el procés de pau que s'esperava, per la incapacitat o la manca de voluntat, com vulguen, de l'Estat espanyol. Les esperances en una eixida negociada del conflicte es van apagant i la unilateralitat, seguint la via catalana, és cada vegada l'opció que pren més força.

Les consultes van en aquesta direcció: no esperar. Si l'Estat no té cap voluntat de respondre als gestos d'ETA amb una negociació per posar fi a la violència de manera definitiva i això paralitza l'escenari basc no hi ha més remei que fer una aposta pròpia. Ací, però, han aparegut algunes escletxes. En la majoria de les poblacions basques en la consulta del dia 5 es preguntarà als ciutadans si voldrien viure en un estat basc independent. En algunes, però, la pregunta serà si volen viure en un estat basc autònom. L'eufemisme és certament estrany però sembla que en alguns llocs creuen que per ampliar la base de l'independentisme l'eufemisme és necessari. El debat ha tensat una mica l'organització de les consultes però tothom està d'acord que allò important és fer-les.

I una curiositat que explica que, malgrat tot, algunes coses sí que estan canviant. Les consultes eren previstes pel 15 de maig i queien, per tant, en plena campanya electoral. La sorpresa va ser constatar que la Junta Electoral es va adreçar als organitzadors demanant-los que canviaren el dia per no interferir en les eleccions. Cosa que no deixa de tenir gràcia si tenim en compte que les consultes han estat qualificades d'il·legals pel govern espanyol...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia