Opinió

De set en set

La revenja de Putin

Deixant els russos a dieta de productes occidentals, Putin obté una victòria pírrica

Aquesta tardor, els europeus afeccionats a la fruita trobaran al mercat abundants préssecs i nectarines a molt bon preu. La culpa la té Vladímir Putin, que ha imposat als russos una severa dieta de productes agroalimentaris d'origen occidental. L'objectiu de la mesura no és altre que tocar-li la butxaca a Occident com a represàlia per les sancions imposades a Moscou per la Unió Europea i els Estats Units arran del suport rus als separatistes d'Ucraïna.

Les sancions russes abasten tots els productes agroalimentaris procedents de la Unió Europea, els EUA, Noruega i Austràlia. No només la fruita i la verdura, sinó també la carn, el peix, el pollastre i algunes delícies com ara les ostres i el pernil ibèric. Les begudes alcohòliques occidentals estan exemptes del boicot, o sigui que els russos podran continuar el seu idil·li amb el whisky escocès i el conyac francès.

Contra el que podria semblar, les sancions de Putin no tenen un caire dietètic, sinó polític. Del que es tracta és de tocar-li la butxaca a Occident i fer-li la guitza. La represàlia russa, però, podria tenir un efecte advers per a Moscou, en la mesura que faci pujar la inflació i estimuli una inevitable puixança del mercat negre.

Així doncs, els russos (o si més no els que no tinguin contactes que els permetin saltar-se el boicot) es quedaran una temporada sense fruita, verdures, ostres i pernil d'importació. Això sí, sempre els quedarà l'alcohol. I el caviar, que és un producte nacional i resta lliure de sancions. Mentrestant Putin s'haurà anotat un altre punt en el seu estira-i-arronsa geoestratègic amb Occident. La veritat és que sembla una victòria pírrica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia