Opinió

De set en set

Víctimes innocents

El vol de Malaysian Airways no és ni el primer ni l'últim avió de passatgers abatut en un conflicte

Caldrà afegir els noms de les 298 persones que viatjaven a bord del vol de Malaysian Airways abatut per un míssil a Ucraïna a la interminable llista de les víctimes innocents de l'atzar i la brutalitat de tots els conflictes armats. El fet que un centenar d'aquestes persones estiguessin implicades en la lluita contra la sida posa una nota amarga addicional al destí de milers de víctimes de l'epidèmia, que veuran minvades les seves esperances de curació.

Tot i que a les Nacions Unides han descrit l'esdeveniment com un crim de guerra, el destí de les víctimes ja està predeterminat. És l'oblit. D'aquí a pocs dies, després d'un breu període d'escàndol i cerimònies fúnebres, ja ningú recordarà les persones mortes al cel d'Ucraïna. Un incident més; un cas de danys col·laterals entremig de les incidències d'una cruenta guerra civil. La catàstrofe d'Ucraïna no és ni el primer ni el darrer cas d'un avió de passatgers enxampat i abatut en el curs d'un conflicte.

Els polítics indirectament responsables de la tragèdia ja l'han oblidat. Resten, això sí, els responsables directes. Algú va seguir en directe la trajectòria de l'avió abatut, va ordenar el llançament del míssil i va contemplar, fredament i deliberadament, la seva caiguda. Mai no sabrem per què.

L'única cosa que podem fer els espectadors més o menys allunyats de la catàstrofe és retre un humil homenatge a aquestes víctimes innocents i, mentre conservem la pròpia i fràgil vida, mantenir-ne viva la memòria. No sabem ni sabrem mai quan la violència deixarà de generar víctimes innocents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.