Opinió

De set en set

Les armes de Putin

Moscou disposa ara d'armes renovades per prosseguir la seva expansió pels territoris de l'antic imperi soviètic

El gol geoestratègic que Rússia ha marcat a la Unió Europea i als EUA a Ucraïna encara no ha pujat definitivament al marcador. L'escalada continua, tot i que és difícil que Moscou prengui la decisió d'envair Ucraïna i entrar en una confrontació de conseqüències catastròfiques. Putin no ho farà perquè sap que, a llarg termini, ja té assegurada la influència a l'est d'Ucraïna.

Mentrestant, en aquesta crisi i abans en la de Crimea, s'ha produït un esdeveniment que ha despertat l'alarma entre els aliats occidentals: l'aparició d'un exèrcit rus renovat, amb millors tàctiques, millor ensinistrament i més agilitat operativa, cosa que el fa més amenaçador per al futur i en d'altres escenaris.

La imatge matussera de l'exèrcit rus que s'havia vist a Txetxènia, Geòrgia i altres intervencions recents queda lluny. La brutalitat i l'ús massiu dels blindats i l'artilleria ha estat substituïda per forces ben ensinistrades i ben comunicades que, almenys a Crimea, van ocupar el país gairebé sense disparar un sol tret.

La renovació de l'exèrcit rus –de moment només pel que fa a forces especials i unitats d'elit, com ara les desplegades a Crimea– té un secret: els mitjans econòmics. Putin ha dedicat un enorme esforç a modernitzar les seves armes, i els experts calculen que els soldats russos de les unitats d'elit guanyen gairebé un 150% més que fa uns anys.

Sigui la que sigui l'evolució de la situació a Ucraïna, Moscou disposa ara d'armes renovades per prosseguir la seva expansió als territoris de l'antic imperi soviètic. Caldrà veure si ho podrà fer, i quan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia