Opinió

Keep calm

Sant Jordi 364

Sant Jordi és el dia que Catalunya sembla un país de veritat. És una jornada que de tan real és surreal. Tothom té una felicitat de melindro i xocolata desfeta. Totes les imatges semblen fetes amb mil filtres digitals. Costa trobar uns ulls tristos o una fesomia malcarada. Tot té un aire de balneari i d'una bona educació que cedeix el pas. A vegades penso que el dia de Sant Jordi el meu país no és el meu país. Fins i tot em sento un extraterrestre sota un pluja d'aigües termals mentre una nimfa s'apropa i compta els minuts perquè el desig deixi de ser desig. Sant Jordi estova com una galeta al bany maria. Record de placenta. Tot ve de temps immemorials: de dies de cavallers, princeses, dracs i roses de transfusió de sang pels amants. Però no és fins al segle XX que comencem a regalar llibres. L'amor sense matèria va coix i el 7 d'octubre de 1927 a la vida breu de la flor l'aparellem amb un llibre: que és etern com una barana de ferro i emparra l'esperit com un roser.

Però el sol de camisa desbotonada i l'aparador de l'Exposició Internacional de 1929 fan que finalment Sant Jordi quedi fixat al dia d'avui. Aquell any els llibres més venuts van ser: Les Dictadures de Francesc Cambó; El Cercle màgic de Puig i Ferrater; Cartes meridionals, de Josep Pla; Cafè, copa i puro de Josep Maria de Sagarra; la traducció catalana de Don Quixot i Les llàgrimes de Sant Llorenç de Pere Coromines. En castellà, Pérez Galdos, Pío Baroja, diccionaris i obres tècniques. De la venda total un 75% era llibre en català. Vaja, tot com ara. Fa pensar que el més venut sigui el llibre de Cambó: home d'encerts i errors. Polític que veia en aquella obra que països com Espanya abraçaven les dictadures per guarir la seva falta de democràcia. Institucions que no servien, no donaven resposta, partits partidistes i que no actuaven per l'interès general... Què dir? Avui, com el 1929, continuarem endiumenjant-nos de roses i llibres, però crec que els 364 dies restants també haurien de ser com Sant Jordi. Dies d'un país que s'estima de veritat no d'un amor fet d'hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia