Opinió

De set en set

Que vénen els ‘drones'!

En una recent manifestació davant de la Casa Blanca de Washington es veien dues pancartes. L'una mostrava un retrat de Martin Luther King amb la seva mítica frase I have a dream” (“tinc un somni”). A l'altra es veia una imatge del president Barack Obama amb la frase I have a ‹drone›” (“tinc un drone”).

Ben aviat, amb el futur que la tecnologia converteix en present, Obama no serà l'únic a tenir drones. Aquests aparells aeris sense pilot prometen omplir els cels del món en un parell d'anys. La setmana passada, l'Administració Federal d'Aviació nord-americana va seleccionar una sèrie d'universitats perquè desenvolupin el possible ús civil dels drones arreu del país.

La puixança dels drones és anàloga a la d'altres tecnologies amb un origen militar. Aparells utilitzats pel Pentàgon i la CIA, coneguts com a Predator o Global Hawk, han estat responsables de delmar els dirigents d'Al-Qaida i els talibans en llocs com ara el Iemen o el Pakistan. Les versions civils poden ser molt útils, però també perilloses.

Els experts afirmen que, al ritme de l'evolució tecnològica, els drones civils poden ser una realitat universal d'aquí a un parell d'anys. ¿Per fer què? Doncs per repartir pizzes, llaunes de Coca-cola o peces de recanvi per a plataformes petrolieres.

Resten, però, un munt de problemes per resoldre. Per exemple, les qualificacions i l'ensinistrament que hauran de tenir els operadors d'aquests drones, o les zones i altituds on es podran moure, o les tasques que podran o no realitzar dintre de la legalitat. Tot això ho hauran d'aclarir les institucions seleccionades per l'Administració Federal d'Aviació.

De moment, l'ús civil dels drones no està regulat als EUA, i a la resta del món és encara una raresa (amb excepcions com ara el drone utilitzat per TV3 per retransmetre la cavalcada de Reis a Barcelona). Ben aviat, però, els drones seràn quelcom més que un somni. Cal esperar que no siguin un malson.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia