Opinió

Ombres d'estiu

Companyonia

Uns pares amics ens van llegir les observacions que complementen les notes dels seus fills, uns menuts de 10 i 6 anys, i fins hi afegeixen sentit. Són unes observacions molt boniques per part d'uns mestres d'una escola pública que s'hi revelen amatents.

Hi comenten que són uns nens que, a més d'intentar fer bé la feina i d'assolir els coneixements sense que això representi que les notes siguin les màximes perquè tenen les seves aptituds (o les seves mancances) i les seves preferències en relació amb les matèries, són bons companys, procuren ajudar-los i n'afavoreixen la convivència.

Escoltant els comentaris, vaig tenir l'agradable impressió que a l'escola pública, malgrat que les notes jerarquitzen i que els continguts que s'hi transmeten i s'hi exigeixen no consideren prou la diversitat d'intel·ligències i capacitats, s'hi fomenta la solidaritat i, per tant, uns valors (pels quals hi ha una sensibilitat per aquells als quals els costa més) que potser contrarestaran la competitivitat que imposa una societat regida per la brutal llei del mercat. Dic potser perquè la selva capitalista treu el pitjor de cadascú per sobreviure-hi. I també perquè la llei Wert, a més de ser-ho per a la immersió lingüística, és una amenaça per a l'escola pública i els seus valors. Amb aquesta llei es vol que l'escola es converteixi en una fàbrica d'individus rendibles en què hi tinguin prioritat els alumnes més forts. Cal resistir-s'hi democràticament perquè és una llei en contra de l'esperit democràtic profund que hauria de regir la societat perquè tothom hi pogués trobar diversament el seu lloc.

No aconsegueixo avançar en la lectura de Guerra i pau. Estic atrapada en una recerca sobre un cineasta de la passió. Però sé que Pere Bezukhov ha estat expulsat de Sant Petersburg per una facècia: amb els companys de borratxera van agafar un ós i se'l van endur a casa d'unes actrius fent tant de rebombori que hi va acudir la policia; van lligar un dels policies a l'esquena de l'ós i el van tirar al riu. A Moscou diuen que és el resultat d'haver estat educat a l'estranger.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.