Opinió

Més fred al govern que a l'oposició...

Algun savi va deixar escrit que a l'oposició feia molta fred. No hi podem estar més d'acord. Però les eleccions del 25-N han servit per fer un tomb a la teoria del savi. A partir d'ara, farà fred dins del nou govern a l'hora d'afrontar en solitari la retallada de 4.000 milions en el pressupost de l'any vinent. Des de l'oposició, ERC, amb 21 diputats, té un bon futur. Hauran donat suport a la investidura d'Artur Mas sense despentinar-se. El nou líder, Oriol Junqueras, s'ha deslliurat, gràcies al resultat electoral, de l'oposició interna que des de feia temps hi havia a ERC sota sigles diferents i noms com ara els de Carretero, Beltran, Carod, etc. Un fet que li deixa les mans lliures per afrontar el futur.

Els socialistes també volen estar a l'oposició. Han de pair la patacada electoral. Aclarir l'espai del centreesquerra català i, sobretot, la seva oferta nacionalista. Des de l'oposició, el PSC només podrà anar amunt, és difícil que pugui caure més avall.

El PP, amb19 diputats, tindrà un paper molt destacat a l'oposició. Sempre estarà a la contra de la majoria de diputats que aposten per l'autodeterminació. Tot i que en les mesures laborals i econòmiques se situa entre l'espasa i la paret en haver d'estar obligats a obeir el seu partit, que governa amb majoria absoluta a Espanya. Pel que fa a les retallades, s'espera molt de l'oposició que farà ICV-EUiA, de les fórmules que puguin introduir per millorar l'estat social. Herrera haurà d'escoltar tots els que van manifestar-se després de la vaga del 14-N. També a l'oposició, Ciutadans serà tota una novetat. Tindrà grup propi i s'espera que la seva oposició vagi encaminada a aconseguir llocs de treball, a frenar les retallades i sobretot a lluitar contra la corrupció.

Com a novetat, la CUP. Tot i el seu èxit electoral, els seus tres diputats s'asseuran al grup mixt i, si no aconsegueixen canviar el reglament del Parlament, el seu protagonisme serà menor per a un grup respectable que no crec que vulgui fer política espectacle. Serà una legislatura en què farà menys fred a l'oposició que al govern. S'espera que hi hagi una cura d'humilitat per part de tothom. Per ara no l'han feta. Gairebé una setmana després de les eleccions, hi ha poca autocrítica del partit guanyador; un fet preocupant a l'hora d'afrontar una legislatura en què el govern haurà de convèncer dia a dia l'oposició. Una oposició fragmentada que tindrà molt a dir i molt de joc...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.