Opinió

Ca montes

Algemesí, País Valencià

Van ser els veïns
els qui van prendre
amb valentia la bandera

Els veïns de l'avinguda del País Valencià a Algemesí (Ribera Alta) han guanyat aquesta setmana una batalla petita però altament significativa. L'Ajuntament, governat pel PP, havia intentat canviar el nom del seu carrer pel d'avinguda de la Comunitat Valenciana. Els veïns, però, s'hi van oposar i han acabat obligant a tirar enrere la proposta del batlle. Proposta especialment conflictiva perquè, seguint la polèmica iniciativa del batlle de Xàtiva, el d'Algemesí també havia vinculat el canvi de nom de l'avinguda a la retirada dels honors municipals que encara té el general Franco.

De fet tot va començar igual. Els regidors de la coalició nacionalista Més Algemesí van presentar una moció al ple per exigir que els honors al dictador foren retirats finalment. Com a Xàtiva, el batlle d'Algemesí va manipular de forma indecent la moció posant com a condició indispensable el canvi de nom de l'avinguda. Els regidors de tota l'oposició van abandonar el ple i van protestar enèrgicament.

Però de fet van ser els veïns els qui van prendre amb valentia la bandera. Van exigir una reunió a l'Ajuntament en què ells van votar amb totes les seues mans alçades contra el canvi de nom, davant l'estupefacció dels regidors del PP, que van començar a fer-se enrere i a dir que de fet era una iniciativa que els havia vingut forçada “des de València”. Divendres, sota una pluja notable, els veïns i molta altra gent del poble van fer una nodrida manifestació pel carrers del centre mentre l'Ajuntament s'anava embolicant en una confusió jurídica que cada vegada l'acorralava més.

Tant és així que la pressió popular ha pogut més que l'obsessió censuradora del PP i el carrer mantindrà el seu nom amb orgull: és i es dirà avinguda del País Valencià. D'un País Valencià el nom del qual els populars afirmen sense escrúpols que és il·legal –tancant els ulls al fet que és al preàmbul de l'Estatut d'Autonomia mateix–. D'un País Valencià que en realitat els populars temen perquè saben que és l'autèntica alternativa al seu mal govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.