Opinió

El peix encara no està venut

Per uns dies la campanya electoral nord-americana ha eclipsat la catalana. Com era d'esperar, ha tingut més ressò la tradició centenària d'unes eleccions als EUA, que se celebren cada quatre anys el primer dimarts després del primer dilluns del mes de novembre. L'esdeveniment ha estat oportú per a CiU. El comitè electoral ha tingut arguments de pes per poder distreure l'electorat. El partit del govern català porta la davantera i li cal escurçar una campanya electoral en què té més a perdre que a guanyar; contràriament al que desitgen els altres partits, que necessiten temps per convèncer el gran nombre d'indecisos que hi ha a l'inici de la campanya electoral.

La campanya es farà llarga per a CiU i curta per als altres partits. CiU ho té tot explicat. Si alguna cosa no explica és perquè no hi ha respostes concretes, tal com va dir el mateix Mas després d'entrevistar-se amb Rajoy. Serà difícil, com ara, que abans del 25-N Mas pugui explicar de manera clara els plantejaments en el cas que les Corts espanyoles rebutgin un referèndum a Catalunya. És a dir, una explicació de l'anomenat pla B.

Val a dir que els esdeveniments se succeeixen fins i tot més ràpidament del que podia preveure el mateix Mas després de la manifestació de l'11 de setembre i de quan va avançar les eleccions. Una rapidesa general que sovint fa que alguns interpretin que des de la presidència de la Generalitat s'està improvisant, malgrat que Mas manté viu i sense defallir el somni que Catalunya pugui aconseguir un estat propi dins la Unió Europea.

A la resta de partits els faltaran dies per convèncer l'electorat sobre propostes tan sensibles com ara que la prioritat és disminuir l'atur i apaivagar els efectes de la crisi econòmica per a aquells que van perdent benestar social.

La campanya ha començat. Tot fa pensar que no serà diferent de les altres en què hi havia cabuda per a la lírica. El peix estava venut abans d'exposar-lo. Ara el nombre d'indecisos que indiquen les enquestes farà que es mantingui l'emoció fins a l'últim minut. Res no tindrà a veure que hi hagi una majoria absoluta al Parlament del mateix color o bé que els partits sobiranistes hagin d'arribar a alguns acords. En aquesta campanya caldrà estar molt atents a qualsevol moviment. A diferència de les altres, els líders no podran cometre errors i en aquest sentit els partits majoritaris poden tenir les de perdre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.