Opinió

El viatge internacional

Ben segur que ha estat una bona ocurrència que el president de la Generalitat, Artur Mas, hagi felicitat per carta els primers ministres britànic i escocès per la lliçó de democràcia que han donat. Una lloança catalana pel tarannà que han exhibit tots els protagonistes davant la convocatòria del referèndum a Escòcia. Són gestos que agraden a tots aquells que esperen que algun dia Catalunya pugui tenir estructures d'estat.

Gestos que caldria que tinguessin continuïtat en la campanya i que substituïssin el pim pam pum permanent de declaracions i contradeclaracions entre Catalunya i Espanya que acabaran avorrint les ovelles i sobretot molestant tots els que tenen altres maldecaps que l'encaix d'uns i altres.

El temps indica que la mancança de Catalunya ha estat no haver fet prou pedagogia dins d'Espanya. No haver explicat fins fa poc les veritables intencions i haver nedat sempre dins un món polític ambigu que en temps passats va tenir els seus fruits. Precisament és una pedagogia que els catalans ara hauríem de fer a Europa.

Tal com van les coses, la campanya serà eminentment presidencialista i molt poc parlamentària.

Fóra bo que el president de la Generalitat, com a candidat a un nou projecte català, anés a tot Europa a explicar-lo. Ara mateix, una foto d'Angela Merkel i Artur Mas al Financial Times tindria un fort ressò, donaria més credibilitat a les pretensions catalanes i faria tremolar l'enemic i l'adversari. No serà possible. Artur Mas està en campanya i Merkel està per altres temes.

D'altra banda, les pressions espanyoles, i en concret les del Ministeri d'Afers Estrangers, són fortes per evitar un contacte d'aquest tipus.

Hi ha la possibilitat que Mas participi en algun fòrum internacional a banda de la visita de caràcter comercial que té previst fer a principis de novembre a Moscou o més endavant a Brussel·les a les institucions comunitàries.

Ara com ara no hi ha res tancat, tot i que els organitzadors de campanya saben que aquests dies és més productiu que el president de la Generalitat aparegui a Berlín, Londres o Madrid que no pas a Miravet, Fontanyà o Campllong, on té tot el peix venut.

Des de sempre, Catalunya ha tingut una vocació europeista: moviments europeus, organitzacions i representacions en format ambaixada que han tingut com a especial missió explicar què és Catalunya. Artur Mas, si vol tirar endavant el seu projecte, haurà d'incrementar i valorar més aquesta presència, ja que ara mateix l'aliat de Catalunya només pot ser Europa, amb Espanya inclosa, per evitar un conflicte innecessari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.