Opinió

LA COLUMNA

Candidat a perdedor

Amb les seves relliscades Romney ha entregat pràcticament la victòria al seu rival, el president Obama

Falta poc més d'un mes i una setmana per a les eleccions presidencials del 6 de novembre als EUA. Encara no es pot dir amb certesa qui en serà el guanyador, però, en els darrers temps, un dels dos candidats –el republicà Mitt Romney– ha ofert sòlides indicacions de com és possible assolir el paper de perdedor.

En primer lloc, la difusió d'un vídeo enregistrat el passat mes de maig a Florida, on Romney –envoltat de persones que havien pagat 50.000 dòlars per seure a taula amb ell– menystenia el 47% dels electors nord- americans titllant-los d'“inútils improductius addictes als subsidis, que no paguen impostos i es fan les víctimes perquè el sistema els subvencioni” ha fet molt de mal a la seva causa, alienant-li sectors molt importants de població, com ara els jubilats, que no paguen impostos sobre la renda però són majoritàriament conservadors i votants potencials.

Juntament amb aquest vídeo tan poc afavoridor, Romney s'ha vist perjudicat per la revelació, la setmana passada, que l'any passat només va pagar un 14% d'impostos malgrat posseir una fortuna de més de 250 milions de dòlars. A tall de comparació, la seva pròpia secretària, amb un salari anual d'unes poques desenes de milers de dòlars, va pagar un 39% d'impostos.

Totes aquestes relliscades a la recta final d'una campanya on la situació econòmica i les diferències socials seran factors determinants dibuixen un panorama de més que probable derrota per a Romney, deixant de banda les moltes oportunitats que té Obama des de la Casa Blanca per aprofitar la situació. Així, és possible que els pronòstics es compleixin d'una manera obliqua. No només serà Obama el guanyador, sinó que Romney serà qui perdi les eleccions per les pròpies errades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.