Opinió

LA COLUMNA

Vuit illots disputats

El conflicte entre la Xina i el Japó per les illes Senkaku
té un rerefons econòmic
pels jaciments de gas
i petroli de l'arxipèlag

Les illes Senkaku són un remot arxipèlag de vuit illes i illots deshabitats al mar de la Xina, amb una superfície total de set quilòmetres quadrats, al nord de Taiwan, a 350 quilòmetres de Xangai i a mil quilòmetres de Tòquio. Administrades pel Japó, la Xina en reclama la sobirania, i darrerament s'han convertit en l'escenari d'una escalada de tensions xinojaponeses que ha provocat aldarulls antijaponesos a la Xina i que amenaça d'esdevenir un conflicte entre ambdues potències asiàtiques.

Senkaku és el nom japonès de l'arxipèlag. Els xinesos les anomenen illes Diaoyutai i els antics navegants europeus les coneixien com les illes del Pinacle. Com gairebé sempre en aquesta mena de conflictes territorials, el de les illes Senkaku té un rerefons econòmic, ja que al seu subsòl hi ha importants jaciments de gas i petroli, ambicionats tant per Tòquio com per Pequín.

Des del final de la II Guerra Mundial, les illes estaven sota el control dels EUA, que les van retornar al Japó. La possible riquesa de l'arxipèlag es va descobrir l'any 1968, i el 1971 la Xina va denunciar com a il·legal la sobirania japonesa i va reclamar les illes. Des d'aleshores, el Japó no havia fet res amb les Senkaku, però l'any passat, el govern de Tòquio va comprar per 30 milions de dòlars els tres illots més grans, que eren propietat particular. Això va provocar una altra reclamació xinesa i va desfermar el conflicte.

La disputa per les illes Senkaku arriba en un moment força inoportú, amb la Xina a punt de viure un canvi generacional de la jerarquia de poder, i el Japó en situació inestable per la feblesa del govern de Yoshihiro Noda, que pot haver de convocar aviat eleccions anticipades. Tot això, naturalment, sense comptar la greu crisi que l'enfrontament xinojaponès significa per a l'Àsia de l'Est.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.