Opinió

LA COLUMNA

Pronòstics apressats

Tot indica que l'economia serà el factor decisiu a les eleccions presidencials dels EUA

Des de fora i des de lluny dels EUA, la majoria d'observadors donen per fet que Barack Obama serà reelegit als comicis presidencials del 6 de novembre. Aquest pronòstic podria demostrar-se apressat, perquè l'opinió nord-americana està més polaritzada del que sembla i perquè ambdós candidats tenen les seves febleses i els seus punts forts.

Tal com es va veure a la seva convenció celebrada a Tampa (Florida) la setmana passada, els republicans s'han radicalitzat notablement a la dreta, i s'estimen més concentrar-se en qüestions socialment polèmiques (com ara l'avortament) que no pas en l'economia, que segons tots els indicis serà el factor decisiu a les eleccions.

L'economia és el punt feble de l'administració Obama, que no sembla capaç d'alçar el vol de la prosperitat. Malgrat una moderada taxa d'atur del 8,3% –envejable i envejada pels europeus–, els electors nord-americans tenen pànic de caure en una recessió com la que pateix el vell continent.

Després de la convenció de Tampa que va consagrar la candidatura de Romney, els demòcrates reunits a Charlotte (Carolina del Nord) ho han fet aquesta setmana amb la d'Obama. La cursa electoral ha entrat a la fase decisiva, i de moment els indicis més assenyats fan preveure una competició prou renyida fins al
final.

Si els pronòstics es compleixen i Obama és reelegit el 6 de novembre, la nova generació de líders republicans apareguda a la convenció de Tampa haurà d'esperar la seva oportunitat als comicis del 2016. Tot això, naturalment, si els pronòstics no es mostren erronis i la presidència d'Obama no acaba reduïda a un experiment d'un únic mandat per culpa de l'economia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.